Muzikant Miroslav Žbirka, jemuž nikdo neřekl jinak nežli Meky, se stal autorem titulní písně k nové pohádce Juraje Jakubiska (83) Perinbaba a dva svety. „Ještě před začátkem pandemie mi zavolal Juraj a požádal mě, jestli bych pro jeho film nesložil píseň. Pozval mě k sobě do střižny, kde mi ho téměř celý, ještě ne definitivně sestříhaný ukázal. Udělal na mě velký dojem, nesl jsem si v sobě záběry nádherné slovenské země,“ popisoval podle slovenského deníku Plus 7 Dní zpěvák. „Krátce nato nastal lockdown, zavřely se hranice a já jsem nemohl odjet na Slovensko…“ A tehdy jej políbila múza. 

„Seděl jsem u klavíru a tyhle okolnosti ve mně vyvolaly zvláštní pocit. Přiznám se, že snad do té doby nepoznaný,“ líčil Žbirka před smrtí. Období covidu snášel mimořádně těžko. „Padá na mě smutek, chybí mi Slovensko. Nejen Bratislava, ale například i Tatry a slovenští kámoši,“ stýskal si. Melancholická nálada mu byla inspirací a on se tímto songem vypsal ze svých emocí. „Melodie i text ze mě doslova vypadly. Demonahrávku s klavírem jsem poslal Jurajovi, ale za chvíli volala Deana a plakala. Velmi ji to dojalo,“ chlubil se Meky v jednom z posledních rozhovorů.

VIDEO: Miro Žbirka - Slovenská

To ostatně potvrdila i sama Deana Jakubisková (63), manželka slavného režiséra, jenž stojí za snímky Bathory, Post Coitum, Sedím na konári a je mi dobre, anebo za pohádkovým seriálem Teta. „Juraj na píseň během jednoho jediného dne udělal videoklip a šlo to do světa. Myslím si, že jsou věci, které se stanou, neboť se mají stát,“ nechala se slyšet dáma, která si v řadě snímků svého muže také zahrála. V Perinbabě, pokračování pohádky z roku 1985, zazní nejenom hlas zesnulého zpěváka Žbirky, ale objeví se v něm i jiná zesnulá legenda – zpěvák Daniel Nekonečný (†52), který zesnul v březnu 2019. Film se totiž začal natáčet už v roce 2017.

Fotogalerie
51 fotografií