Začal hrát na kytaru mj. kvůli děvčatům, aby se jim mohl snáz dvořit. Nikdy si nepřipadal jako lovec žen, avšak s kytarou se přece jen cítil jistěji. Rychle se oženil (musel), ovšem muzice se věnoval víc a po čase se s první ženou Helgou rozešli. I když se rozvedli až v roce 1987, fakticky spolu přestali žít v sedmdesátých letech. Dcera Denisa z tohoto svazku je známa hlavně díky krásné stejnojmenné písni.

Byl jsem víc na cestách, žil jsem muzikou. Musel jsem platit složenky, vydělávat a uniklo mi, že vlastně vůbec nejsem doma,“ pravil sebekriticky.

Turné po SSSR

Podstatná je ovšem epizoda z konce sedmdesátek. Modus tehdy odjel na dlouhé turné po Sovětském svazu, kde se potkával s kolegy z ostatních spřátelených zemí socialistického bloku. „Tehdy s námi cestovala také populární maďarská zpěvačka Judith Szücz. Uměla v tom chodit. Byla sexy, sečtělá, příjemná. A dělala velkolepé párty. S kaviárem, šampaňským,“ vzpomněl kdysi Miroslav Žbirka. Připustil, že si byli blízcí, dlouhé hodiny a hodiny si měli o čem povídat.

Měl ji sbalit Helekal

Až v knize Honzy Vedrala, kde svoji kariéru i život mapuje zevrubněji, se rozpovídal víc. Onu zpěvačku nepokrytě na turné balil zpěvák Jiří Helekal. „Dvoumetrový vtipný a výřečný atlet, bylo to dopředu jasné. Ale já měl po čase pocit, že to bude Laco Lučenič, kdo ji dostane. Jenže ona stále chodila za mnou!“

VIDEO: CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Mira Žbirky (†69): Obřad s prezidentkou a Babišem, Černocká se dovnitř nedostala

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Mira Žbirky (†69): Obřad s prezidentkou a Babišem, Černocká se dovnitř nedostala Lukáš Červený, foto: archiv rodiny Žbirkových

Meky si myslel, že jde o nedorozumění. Prý si nikdy nepřipadal, jako by »do města přijel Alain Delon«. Proti alfa samci Helekalovi a uhrančivému Lučeničovi byl studentík a střízlík. Bez šance! Jenže to nějak zajiskřilo a Meky krásné Maďarce hrál na kytaru, trávili spolu přejezdy v kupé i pak na pokojích, klábosili a kdoví co ještě.

Brejloun, sekne tam Beatles, a už to má,“ rozčiloval se prý Helekal, ale kamarádovi pak gratuloval. „Byli jsme s Judith pak takoví spiklenci, kteří žili v uzavřeném světě. Víc vám nepovím, ale faktem je, že maďarská zpěvačka Judith Szücz sehrála v mém životě určitou roli,“ pravil tajemně Miroslav Žbirka, kterému jistě ležely ženy a dívky u nohou, ale on se nikdy »trofejemi« nechlubil.

V roce 1984 se ovšem v jeho životě objevila slečna Katka, která přišla dělat rozhovor do studentského časopisu, a všechno bylo jinak. Vzali se v roce 1988... A dál už to všichni známe...

Fotogalerie
60 fotografií