Zpěvák Miro Žbirka se stal velmi úspěšným umělcem hlavně díky své píli a pracovitosti. Dokonce vyhrál i Zlatého slavíka a v roce 1982 tak překazil Karlu Gottovi (†80) jeho vítěznou šňůru. Žbirkův úspěch se však podepsal na jeho rodině... „V období prvního manželství jsem se tím hudebně posunul, dnes vím, že jsem to dělat musel, abych uspěl. Na druhou stranu mám doteď výčitky svědomí, že jsem byl tak málo k dispozici,“ přiznával interpret hitů Atlantída, Biely kvet či Nespalme to krásne v nás.

Uvědomoval si, že si kariéru vybral na úkor rodiny. „Já chtěl fanaticky skládat a jen tak vznikly moje nejslavnější písničky. A kdyby mi dal dnes někdo vybrat, bude to stejné. Moje rodinná situace vycházela z toho, že jsem do ní vletěl jako dvacetiletý a neuvědomoval si, o co jde,“ kál se zpěvák pro rozhovor v časopise Téma. Tehdy se začal rozpadat jak Žbirkův vztah s první ženou Helgou, jelikož rodina doplácela na nekonečné zájezdy, tak i s dnes již dospělou dcerou Denisou (49). Ta s tátou trávila velmi málo času. „Dceru Denisu z prvního manželství jsem téměř neviděl,“ stýskal si v jednom ze starších rozhovorů.

VIDEO: Zemřel hudebník Miro Žbirka

Video
Video se připravuje ...

Zemřel hudebník Miro Žbirka Videohub

Sám uznával, že s tím, co později věnoval Lindě a Davidovi, tedy svým dětem z druhého manželství, se to vůbec nedalo srovnat. „Neměl jsem k ní ale jiný vztah, jen jsem jednoduše nebyl doma. V 80. letech bylo třeba vydělat na nájemné, nediskutovalo se tedy, že musím odjet. To byla moje práce, takhle jsem živil rodinu,“ líčil. 

„Tenkrát mi to přišlo normální, asi jako výjezdní doložka, když jsem chtěl vycestovat do zahraničí. Dneska se divím, jak jsem to mohl akceptovat…“ vrtěl s odstupem času hlavou.
Fotogalerie
64 fotografií