Po tragické nehodě při natáčení westernu Rust, kdy byla nedopatřením zastřelena hlavní kameramanka Halyna Hutchinsová (†42) a režisér Joel Souza (48) byl zraněn, se stále vyšetřuje, kdo měl nehodu vlastně na svědomí. 

Zatímco mnozí obviňují zbrojířku Hannah Gutierrez Reedovou (24), ta zase vinu svaluje na produkci. Ta podle ní šeredně podceňovala bezpečnost, na natáčení spěchala a hlavní pro ni byla úspora peněz.

Zbrojířka lže

Za producenty se teď postavila kostymérka Therese Magpale Davisová. Podle ní se Reedová jen snaží svalit vinu na někoho jiného, její argumenty ale nejsou vůbec pravdivé. Slova kostymérky podpořil i Alec Baldwin (63), který je jedním z producentů a zároveň to byl on, kdo na place vystřelil osudnou střelu.  

VIDEO: Jak došlo k výstřelu Aleca Baldwina? Podívejte se na animaci nehody!

Video
Video se připravuje ...

Jak došlo k výstřelu Aleca Baldwina? Podívejte se na animaci nehody! Reuters

„Ten příběh, který se točí kolem toho, jak jsme byli přepracovaní a obklopení nebezpečnými, chaotickými podmínami, je ***na,“ ostře se kostymérka obula do Reedové na sociálních sítích. Její mnohastránkové vyjádření pak na svém Instagramu přesdílel i Alec Baldwin s výzvou, aby si ho všichni přečetli. 

Pauzy i bezpečnostní školení

„V den, kdy Halyna zemřela, jsme se vrátili po dvanáctihodinové pauze po jedenáctihodinovém natáčení. Skončili jsme (včetně kameramanů) v 18:30. Těsně před tím jsme měli 56hodinový víkend. Nikdo nebyl příliš unavený na to, aby dělal svoji práci,“ uvedla Davisová. 

Ta rovněž rozporuje, že by produkce kdy bránila v bezpečnostních školeních, jak tvrdila Reedová. „Měli jsme mnoho meetingů o bezpečnosti. Někdy i několikrát denně,“ popsala kostymérka. 

„Náš asistent režie nikdy nepůsobil lehkovážně. Možná to tak bylo na jiných natáčeních, ale na našem ne,“ zastala se Davida Hallse, který měl podle některých vyjádření podcenit svou roli na place. V minulosti byl Halls z jiné práce propuštěn poté, co se na natáčení jeden ze členů štábu zranil střelnou zbraní. 

Osobní zodpovědnost

Podle Davisové byl celý problém jen v bezpečnosti manipulace se zbraněmi, nikoli v pracovních podmínkách. „Je to o bezpečnosti práce se zbraněmi. Jde o něco, o čem bychom se všichni mohli naučit trochu víc, abychom si všimli, když je něco špatně,“ uvedla. 

Podle Davisové by měla Reedová přijmout následky svých vlastních činů. „Vím, že to není taková legrace jako očerňování producentů. Osobní zodpovědnost je to poslední, na co se teď lidé v téhle tragédii chtějí soustředit,“ rýpla si kostymérka. 

VIDEO: Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra

Video
Video se připravuje ...

Tady se to stalo: Alec Baldwin zastřelil kameramanku a postřelil režiséra. reuters

Fotogalerie
77 fotografií