Komunistický režim se Belmonda na obrazovce a plátnech kin nebál. Snímky s ním, hlavně pak komedie, byly zárukou kasovního trháku. Osobní návštěvy se ale vedoucí činitelé zalekli.

„V roce 1984 přišla do Prahy nabídka, že by se Jean-Paul mohl zúčastnit československé premiéry komedie Veselé Velikonoce, pokud bude zájem. Produkce byla ochotná ho přivézt v rámci turné k filmu, které měl v tehdejším západním a východním Německu,“ popsal Blesku publicista a bývalý redaktor Československého a později Českého rozhlasu Regina Petr Burda.

„Komunisté byli nejprve pro. Věděli, že je u nás Belmondo oblíbený. Jenže soudruh Müller, který vedl oddělení kultury ústředního výboru KSČ, si nechal spolu s kolegy a překladatelkou film promítnout a bylo zle,“ pokračoval ve vyprávění.

Müllerovi a jeho partě vadilo, že Belmondo ve filmu hraje bohatého podnikatele, který od státu čerpá zakázky na výstavby objektů. „Bylo to pro ně najednou moc kapitalistické, a tak film zatrhli a návštěvu zrušili! Byla to velká škoda,“ dodal Burda. Komedie Veselé Velikonoce s Belmondem a Sophií Marceauovou (54) prošla opakovanou cenzurou až v roce 1988. „To ji konečně i nadabovali a zamířila do televize,“ doplnil Petr Burda.

Milenka jako dcera

Belmondo v komedii Veselé Velikonoce vystupuje jako záletník Stéphane Margel, jehož jednoho dne manželka přistihne ve společnosti milenky, kterou hraje Sophie Marceauová (54).

Stéphane ji bez váhání představí jako svou dceru. V tu chvíli začne série zamotávání se do vlastních lží, skrývání a nečekaných překvapení. Sophie totiž cosi o svém manželovi tuší a chce za každou cenu vědět pravdu a pak ho po zásluze potrestat. Veselé Velikonoce jsou jeden z mála Belmondových filmů, který nesklidil celosvětový úspěch – promítali ho pouze v Evropě a Asii..

Do Varů nepřijel

V roce 2017 zvali Jeana-Paula do Karlových Varů na mezinárodní filmový festival, který chtěl promítnout celovečerní dokument Belmondo o Belmondovi. Ten s ním natočil jeho syn Paul (58). Slavného Bébela ale už tehdy trápilo zdraví, a proto nakonec návštěvu lázeňského města odvolal. Vedení festivalu ho nicméně na plakátech ponechalo.

„Museli jsme mít souhlas, že můžeme použít jeho fotku, jinak bychom byli právně popotahováni. A je pravda, že by strašně rád přijel, ale bohužel už na tom byl zdravotně dost nedobře,“ řekl Blesku Jiří Bartoška (74). V rámci propagace karlovarského festivalu se Belmondův obličej ocitl i na tramvajích v Praze.

VIDEO: Zemřel Jean-Paul Belmondo! Francouzský sympaťák, který přepsal filmovou historii.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Jean-Paul Belmondo! Francouzský sympaťák, který přepsal filmovou historii. Mall.tv

Fotogalerie
78 fotografií