Elijah Wood se celosvětově proslavil jako Frodo Pytlík z filmové trilogie Pán prstenů režiséra Petera Jacksona (59). Postavu Froda si zopakoval i v další fantasy trilogii, ve filmech Hobit. Jednou k tomu řekl: „Nejen že Froda hraji. Já jsem Frodo. Miluji dobré jídlo, rád lenoším, jsem malý a stejně jako hobit žasnu nad tímto světem,“ řekl 168 centimetrů vysoký (nebo spíše lépe řečeno malý) herec, který v posledních letech hrál převážně v nízkorozpočtových nezávislých snímcích. Roli, co z něj udělala hvězdu, si vyprosil - režisér Jackson původně nechtěl obsazovat jiné než britské herce.

Po úspěchu tolkienovské trilogie získal Wood nejen celosvětovou popularitu, ale i řadu filmových rolí, často však spíše průměrné kvality. Později si více vybíral a objevil se v několika nízkorozpočtových či nezávislých snímcích. Jeden z nich, režijní prvotinu amerického herce Lieva Schreibera (53) Naprosto osvětleno, natáčel dokonce v Česku. Při té příležitosti se v roce 2004 stal i hostem celosvětově uznávaného karlovarského filmového festivalu.

Zpovykané fanynky na něj tehdy sborově hystericky křičely „Elijáhu!“, na což herec drobného vzrůstu nereagoval. Ne však z domýšlivosti: Jejich volání si prý interpretoval jako vzývání Alláha. Jeho jméno se totiž vyslovuje jako „Elajdža“. Do našich končin se vypravil ještě jednou, o deset let později, v roce 2014, kdy zahrál coby DJ na hudebním festivalu Trutnoff v areálu Na Bojišti. Jak skvěle si to u nás užil, například v náručí Ivany Gottové (45) či Gábiny Partyšové (42), se můžete mrknout do naší galerie.

VIDEO: Trailer k filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Video
Video se připravuje ...

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) Youtube.com/DVDpremiery.cz

Wood se ve filmu uplatnil již v dětském věku. Poprvé se ve filmu objevil jako osmiletý, když získal malou roli ve snímku Návrat do budoucnosti II. Zazářil ale v dramatu Dobrý synek společně s Macaulayem Culkinem (40), v němž známý Kevin ze Sám doma hrál dětského psychopata. Wood se díky tomu vypracoval v uznávanou dětskou hvězdu, která zářila v řadě filmů například po boku Richarda Gerea (71), Melanie Griffithové (63), Mela Gibsona (65) či Bruce Willise (65).

Hrál i ve filmech Avalon či Strom snů. Přestože právě Strom snů neměl moc velký úspěch a nelíbil se ani divákům, ani filmovým odborníkům, Woodův výkon byl oceněn nominací na cenu Young Star Award. „Domnívám se, že Elijah Wood se stal nejtalentovanějším hercem ve své věkové skupině v hollywoodské historii,“ pěl na něj ódy například filmový kritik Roger Ebert (†70).

Dále natočil například snímky, jako je Věčný svit neposkvrněné mysli, Sin City - město hříchu, Hooligans, Paříži, miluji tě, Poslední lovec čarodějnic či jeho poslední počin - krimithriller Pojď za tátou. Sympatický herec, jenž příležitostně hostuje v televizi a poslední dobou se již na plátnech kin moc neobjevuje, žije již nějakou dobu spokojeným rodinným životem. Se svou partnerkou, dánskou filmovou producentkou Mette-Marií Kongsvedovou (29), má jedno dítě, jedenáctiměsíčního chlapečka Evana.

VIDEO: Trailer k filmu Hobit: Neočekávaná cesta (2012)

Video
Video se připravuje ...

Trailer: The Hobbit - An Unexpected Journey /Youtube/

Fotogalerie
55 fotografií