Dne 8. prosince 1980 psychicky nemocný Mark Chapman, kterému jen o několik hodin dříve Lennon podepsal album, smrtelně postřelil zpěváka před jeho domem v New Yorku. Chapmana odsoudili k doživotnímu trestu odnětí svobody s možností podmínečného propuštění po dvaceti letech. V posledních deseti případech Chapman selhal, letos v srpnu měl slyšení jedenácté, během něhož se veřejně omluvil jak vdově po Lennonovi Yoko Ono, tak i celému světu, a sdělil, že ho zabil jen a pouze pro slávu.

Video: Drsné reakce herců k výzvě Heřmánka zavřít divadla! A tajemná zpověď Slováčkové

Video
Video se připravuje ...

Drsné reakce herců k výzvě Heřmánka zavřít divadla! A tajemná zpověď Slováčkové Bára Horáková, Lukáš Červený

„Udělal jsem to pro vlastní slávu. Je to nejhorší zločin, jaký může být spáchaný vůči nevinnému člověku,“ informovala BBC s odkazem na agenturu PA, jež Chapmanovo prohlášení získala. „Byl extrémně slavný. Nezabil jsem ho kvůli jeho osobnosti nebo tomu, jaký byl,“ pokračoval. Krátce po zatčení před 40 lety přitom Chapmanova manželka prozradila, že se Markovi nelíbila jeho kázání o lásce a míru, i když byl nesmírně bohatý, vlastnil jachty a smál se lidem, jako byl její manžel, lidem, kteří skupovali jeho desky.

Bylo to ode mě velice sobecké. Je mi líto bolesti, kterou jsem jí (Yoko Ono, pozn. red) způsobil. Myslím na to pořád.“ Chapman dodal, že si za svůj ohavný čin zaslouží trest smrti. Porota jeho podmíněné propuštění už po jedenácté zamítla. Podle jejich usnesení by to nebylo slučitelné s blahobytem společnosti. Chapman nezpůsobil újmu pouze rodině Lennona, ale také celému světu. O propuštění může opět požádat za dva roky.

VIDEO: Gott nestihl splnit přání své dcery. A manévry Polákové s Liškou, krize pokračuje?

Video
Video se připravuje ...

Gott nestihl splnit přání své dcery. A manévry Polákové s Liškou, krize pokračuje? Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
31 fotografií