Důkazy o temné minulosti Lagerfeldových podává novinář Alfons Kaiser (55) v knize Karl Lagerfeld – Němec v Paříži. Kniha obsahuje i fotografii malého Karla, který pohlíží na nacistickou vlajku vztyčenou nad rodinným sídlem.

VIDEO: Múza Karla Lagerfelda Denisa Dvořáková: Karl mi bude chybět, je nezastupitelný!

Video
Video se připravuje ...

Múza Karla Lagerfelda Denisa Dvořáková: Karl mi bude chybět, je nezastupitelný! Martin Balcar

Karlův otec, podnikatel Otto Lagerfeld, který zbohatl po prodeji své mlékárenské společnosti Glücksklee, vstoupil do Národně socialistické německé dělnické strany již v roce 1933 a ve straně zůstal až do jejího rozpuštění po konci války. Mimo nezůstala ani Karlova matka Elisabeth. Na její politickou příslušnost poukazuje i její cesta do USA, během které vystupovala jako členka nacistické strany.

Lagerfeldovi podle Kaisera na válce netratili, naopak. Díky zásobování německých vojáků mlékem si přišli na 50 – 70 tisíc říšských marek (asi 4,8 až 7,4 mil. dnešních korun) ročně, a to i za cenu nucené práce asi 80 Poláků.

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Řepka stráví devět měsíců za mřížemi! A Lucie Vondráčková prolomila mlčení o novém vztahu Martin Balcar, Lukáš Červený

Historik Peter Lieb (46) pro německý deník Bild však uvedl, že mnoho německých podnikatelů do strany vstoupilo spíše z obchodních než z politických důvodů: „V té době se vstup do NSDAP považoval za známku dobrého chování.“

O tom, co nacisté dělali, jsem se dozvěděl až po válce,“ uvedl Lagerfeld, který se za svého života snažil minulost své rodiny bránit. V roce 2007 dokonce zažaloval autorku svojí biografie Aliciu Drake za zásah do soukromí. Žaloba se však minula účinkem, když se kniha právě kvůli tomu stala bestsellerem.

Fotogalerie
34 fotografií