Slibně rozjetou kariéru Kevina Spaceyho poslala do kytiček aféra Me Too. Známému herci, jenž se pyšní cenou americké filmové akademie za snímky Americká krása a Obvyklí podezřelí, a Zlatým glóbem za své účinkování v seriálu Domek z karet, zlomila vaz celá řada obvinění, kvůli nimž vypadal sympatický umělec jako sexuální predátor. Soud, ke kterému došlo v roce 2019, Spaceyho však zprostil veškerých obvinění: údajně nebyl dostatek důkazů. K onomu obtěžování totiž mělo dojít před mnoha lety. Sám herec se ke kauzám, které mu byly předkládány, vyjádřil v tom smyslu, že si je sice nepamatuje, ale proběhly nejspíš pod vlivem alkoholu –⁠ a on se za ně omlouvá.

Herec Anthony Rapp, hvězda Star Treku: Discovery, tedy nejnovější série populárního seriálu, však nebyl s tímto rozsudkem spokojený, jelikož se rozhodl herce zažalovat znovu, tentokrát u soudu v New Yorku. Spolu s ním je v žalobě uveden ještě jeden poškozený, jehož jméno je prozatím veřejnosti neznámé. Spacey, který se nedávno přiznal k homosexualitě (což mu bylo později vyčítáno jenom jako pokus odvrátit pozornost jiným směrem), byl nařčen z toho, že na počátku osmdesátých let opakovaně zneužíval nezletilé chlapce, jež potkal na hodinách herectví ve Westchester County. Jednoho mladičkého studenta herectví prý dokonce fyzicky napadl, když ho odmítl.

VIDEO: Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu, jako byla aféra Me Too 

Video
Video se připravuje ...

Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu Ivan Hladík, Jan Jedlička

„Kevin Spacey sexuálně zneužíval pana Rappa a dalšího gentlemana, který chce zůstat v anonymitě, když jim bylo čtrnáct let. Spaceyho chování bylo nejenom nevhodné a sprosté, ale rovněž se jednalo o zločin,“ uvedl pro magazín Deadline právník Peter Saghir. Rapp se kvůli těmto incidentům potýkal, a vlastně dodnes potýká, s celou řadou psychických obtíží, jelikož „jeho nervový systém utrpěl vážný šok a došlo k emočnímu utrpení trvalé povahy“. Notně to prý ovlivnilo i jeho začínající hereckou dráhu. „Pan Rapp byl nucen zdržet se výkonu svého povolání a má a / nebo bude povinen vynaložit vysoké finanční částky na léčebné výdaje,“ píše se v žalobě.

Žalobcům nejde jenom o napravení starých křivd, které se po tolika letech budou jenom těžko prokazovat, ale i prolomení statusu quo, co platí v Hollywoodu. „Jde o silné poselství, že bez ohledu na to, jak jste bohatí, mocní nebo slavní, nejste nadřazeni zákonu,“ zdůraznil Saghir, patrně v odkazu na nedávno odsouzenou herečku Lori Loughlinovou (56), známou ze seriálu Plný dům. Ta byla kvůli podvodu s přijímačkami své dcery na vysokou školu odsouzena k trestu odnětí svobody na dva měsíce, a rovněž k vysoké pokutě. I tehdy se u soudu zdůrazňovalo, že ani její postavení, ani konto v bance ji neopravňovalo snažit se obejít zákony.

Fotogalerie
25 fotografií