Astrid Kirchherrová, známá fotografka a designérka, zemřela v úterý po krátké, ale těžké nemoci ve svém rodném Hamburku. Smutnou událost potvrdila nejenom oficiální média, ale také fotograf Kai-Uwe Franz, blízký známý zesnulé umělkyně, která pořídila mnoho fotografií z počátečního období The Beatles na počátku 60. let. Tehdy měla ještě málo známá kapela pět členů. Byli jimi John Lennon (†40), Paul McCartney (77), George Harrison (†58), Pete Best (78), kterého později nahradil Ringo Starr (79), a Stuart Sutcliffe (†21).

Právě do tehdy dvacetiletého baskytaristy Sutcliffea se Kirchherrová zamilovala a hudebník kvůli ní z kapely nakonec odešel. S Astrid zůstal v Hamburku, kde se věnoval studiu umění, a dokonce se spolu zasnoubili. Už v roce 1962 ale takzvaný „pátý Beatle“ podlehl krvácení do mozku. Příčinou smrti byla rána do hlavy, kterou dostal při rvačce v Cavern Clubu. Stuart poté trpěl bolestmi hlavy a nakonec i slepotou, než ve velkých bolestech nakonec zemřel… „Byl, a pořád je, láskou mého života,“ nechala se slyšet Kirchherrová v roce 2010.

První profesionální fotografie skupiny The Beatles, zachycující očima Kirchherrové počátky jejich strmého úspěchu, obletěly celý svět, a nebylo tajemstvím, že mladá umělkyně měla i velký vliv na vizuální styl The Beatles. Mylně se často uvádí, že vymyslela jejich typický účes „podle hrnce“, tedy takzvaný mop-top, Kirchherrová sama ale tento fakt v mnoha rozhovorech popřela.

Režisér Iain Softley (63) natočil v 90. letech na základě rozhovorů s Kirchherrovou film Backbeat, který se zaměřuje na první léta slavné skupiny - roli fotografky tehdy svěřil německé herečce Sheryl Leeové (53). Ona sama svým fotoaparátem dokumentovala natáčení filmu Perný den, je rovněž autorkou fotografie na obalu desky George Harrisona Wonderwall Music. V devadesátých letech založila firmu K&K photography, pracovala jako designérka interiérů, a vedla obchod zaměřený na fotografii se vším, co k tomu patří. Dvakrát se vdala, ale nikdy neměla děti.

„Byla inteligentní, inspirativní, inovativní, odvážná, umělecká, probuzená, vědomá, krásná, inteligentní, milující a povznášející přítelkyní nás všech. To, co předala The Beatles, byl nesmírný dar,“ dojal se nad jejím skonem Mark Lewisohn (61), historik a autor několika knih o slavné liverpoolské skupině, která se do srdcí a myslí fanoušků zapsala například hity Help!, Yellow Submarine, Let It Be či Come Together.

VIDEO: Beatles skrz naskrz – Unikátní a neznámé fotografie z archivu The Beatles Book

Video
Video se připravuje ...

Beatles skrz naskrz – Unikátní a neznámé fotografie z archivu The Beatles Book Vydavatelství Knihy Omega

Fotogalerie
32 fotografií