O případu informovala předloni v listopadu bývalá televizní moderátorka Heather Unruhová, jejíž syn v něm figuroval jako údajná oběť. Mladíkovi, který v baru na ostrově Nantucket pomáhal v kuchyni, prý Spacey kupoval drinky, přestože pití alkoholu je v Massachusetts povoleno až od 21 let. Pak se začal chovat útočně a osahával ho.

Spacey provinění popírá, což potvrdil i během dnešního líčení. K soudu se původně nechtěl dostavit s odůvodněním, že jeho příchod jen povzbudí „negativní publicitu“ v médiích. Soud ale jeho žádost zamítl.

V předběžném řízení soud Spaceymu nařídil, aby se ke své údajné oběti ani k její rodině nepřibližoval. Další stání ohlásil na 4. března. Obviněný není povinen se osobně dostavit, musí být ale v dosahu. Výsledek jednání Spacey odmítl komentovat.

Pro Spaceyho přitom může jít jen o první ze série soudů. Již dříve byl obviněn hercem Anthony Rappem, který serveru BuzzFeed News řekl, že mu Spacey činil sexuální návrhy v roce 1986, kdy bylo Rappovi pouze 14 let.

Server CNN v souvislosti s procesem připomíná, že Spacey byl silně kritizován především za svou reakci na první obvinění. Herec tehdy na Twitteru napsal, že si incident s Rappem nepamatuje a ve stejném příspěvku se přiznal k tomu, že je gay. CNN připomíná například ředitelku neziskové organizace GLAAD (Aliance gayů a leseb proti pomluvám) Sarah Kate Ellisovou, která na sociální síti hercovi vyčetla, že přiznání k jiné orientaci by nemělo být zneužíváno ve snaze bránit se nařčení ze sexuálního napadení.

Kevin Spacey kvůli obviněním již dříve přišel o své role. V první řadě zmizel ze seriálu Domeček z karet (House of Cards), ve kterém hrál postavu prezidenta Franka Underwooda. Od chvíle, kdy se omluvil po prvním obvinění, se herec na sociálních sítích odmlčel.

Změna přišla až několik dní před začátkem jeho procesu, kdy na sociální síti sdílel video, kde ve stylu Franka Underwooda promlouvá k divákům a snaží se obhájit.

Fotogalerie
23 fotografií