Téměř dvě desítky případů sexuálního obtěžování týkající se osob amerického filmového průmyslu nyní vyšetřuje losangeleská policie. S odkazem na šéfa vyšetřovatelů o tom napsal zpravodajský server NBC News. Počet případů podle policie dále poroste.

Vyšetřování se týkají veřejnosti již známých provinilců, ale i dalších členů amerického zábavního průmyslu. Konkrétní jména však policie zatím neuvedla. Podle policejního šéfa se vyšetřovatelé zabývají obviněními z nemravného chování i ze znásilnění.

Současnou aféru, kdy stovky žen nejen z filmového průmyslu veřejně sdělují své traumatizující zkušenosti z minulosti, odstartovalo začátkem října obvinění amerického producenta Harveyho Weinsteina. Toho ze sexuálního obtěžování obvinilo již více než 85 žen. Weinstein byl po vypuknutí skandálu vyhozen z vedení své vlastní produkční společnosti a nastoupil léčbu sexuální závislosti.

Na hodinu skončil také herec Kevin Spacey, minimálně u společnosti Netflix. Poté, co ho o 12 let mladší herec Anthony Rapp obvinil ze sexuálního obtěžování, kterého se měl hollywoodský herec dopustit pod vlivem alkoholu během večírku před třiceti lety, s ním společnost ukončila spolupráci – skončí seriál House of Cards, neuvede ani film, který se Spaceym byl už dotočen. Režisér Ridley Scott se rozhodl vystříhat ho ze svého filmu a Spayceho scény přetočit s jiným hercem. Mezinárodní akademie televizní tvorby se po skandálu rozhodla, že hvězda filmů jako Americká krása nebo Obvyklí podezřelí neobdrží zvláštní cenu zakladatelů Emmy.

Losangeleští prokurátoři v reakci na rostoucí vlnu obvinění vytvořili zvláštní jednotku bývalých státních zástupců, kteří se sexuálními zločiny dříve zabývali a kteří budou mít nové případy nyní na starosti. Podle policie však polovina z nich již překročila promlčecí lhůtu.

Fotogalerie
24 fotografií