Davové šílenství rozpoutala na festivalu Global Citizen v New Yorku rána, která se ozvala během pauzy mezi vystoupeními. „Myslel jsem si, že někdo střílí. Lidé najednou padali k zemi a křičeli, ať si kryjeme důležité orgány,“ vypověděl pro CBS jeden z účastníků koncertu, který v panice přišel o obě boty.

Vše se nakonec vysvětlilo. Ránu měla na svědomí bariéra, která se z neznámých důvodů zřítila na zem. Účastníky nakonec uklidňoval i Chris Martin, zpěvák kapely Coldplay, který pomáhal s organizací festivalu. „To, co se stalo, byla bariéra. Spadla na zem. Samozřejmě, že to vyděsilo spoustu lidí. Ale nikdo se nesnažil nikoho zranit. Všichni jste v bezpečí, dobře?“ řekl směrem k divákům frontman světoznámé kapely.

Na plno tak mohla svojí show rozjet třeba Janet Jackson, Shawn Mendes, Cardi B nebo Janelle Monáe. Hlavní hvězdou večera byl rapper The Weekend. Při incidentu utrpěli lehká zranění tři lidé. Policie na místě zřídila mobilní základnu, kde si lidé mohli vyzvednout několik desítek věcí, které v panice upustili na zem.

Česká stopa na Global Citizen

Festivalu se účastnila i čeká youtuberka Anna Sulc, která incident popsala na Instastories. „Najednou se všichni zvedli a začali utíkat. Bylo to strašný. Nikdo nevěděl, co se děje. Bylo tam asi 60 tisíc lidí,“ popisuje dívka traumatický zážitek. „Najednou na nás akorát začali všichni řvát: Utíkejte! Utíkejte! Utíkejte! Já jsem ztratila boty a mám nohy od krve,“ říká. 

Ve videu nakonec ale zmiňuje, že to byl nejspíše falešný poplach. Každopádně z jejího popisování jasně vyplývá, že i když k žádné střelbě patrně nedošlo, davové šílenství, kterému byla vystavena, zanechá v mladé youtuberce následky na dlouhou dobu. 

Video: 

Fotogalerie
17 fotografií