Jeho celé jméno zní Manuel Manolo Blahnik Rodríguez. Umělec a průkopník jehlových podpatků má své kořeny v České republice. Jeho rodina žila v Praze nedaleko Kampy a zde také probíhá v Museu Kampa výstava jeho nejzajímavějších výtvorů, která končí již 12. listopadu. 

Blahník přišel na svět roku 1942 na ostrově La Palma na Kanárských ostrovech, kde rodina jeho španělské matky vlastnila banánové plantáže. Jeho otec byl Čech původem z Prahy, kde jim patřila farmaceutická firma. Říká se, že láska mezi ním a Blahnikovou matkou vzplanula ihned při prvním setkání, když se otec v 30. letech plavil na lodi z Hamburku do Jižní Ameriky a po cestě zakotvil na Kanárech.

Manolo si už jako malý prohlížel časopisy namísto toho, aby si hrál s autíčky. „Miloval jsem, když jsem mohl sledovat matku, jak si vyrábí boty, které si sama navrhovala,“ vzpomíná Blahnik. I přesto z něho ale rodiče chtěli mít diplomata, což se jim nesplnilo. Manolo dal přednost svému srdci a zběhl k umění.

Po studiích v Ženevě a Paříži se roku 1968 přesunul do Londýna, kde začal pracovat pro módní dům Zapata. Svou kariéru odstartoval v roce 1972 po setkání s Dianou Vreelend, tehdejší americkou šéfredaktorkou časopisu Vogue, která navedla Blahnika, aby si sám začal tvořit boty, a tak se také stalo.

Nastala dlouhá cesta. Manolo se učil chápat výrobu obuvi a zpracování jednotlivých materiálů. První úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1972 začal spolupracovat s návrhářem Ossiem Clarkem. Vznikla první kolekce obuvi. Pak už to šlo ráz naráz.

Dnes má pobočky v Londýně, New Yorku, São Paulu nebo Dubaji neboli po celém světě. Pyšní se několika prestižními oceněními. Krom poboček má po celém světě i byty, přesto pobývá převážně ve své vile v britském Bathu, kde má sbírku asi 12 tisíc párů svých bot. „Od každého modelu, který jsem v životě stvořil, jeden pár,“ dodává pracovitý Blahnik, který se stále osobně podílí na výrobě a do své italské továrny dojíždí až třikrát měsíčně.

Jeho princeznovský styl dokonale koresponduje s kvalitními a luxusními materiály a skvělým zpracováním. Manolo Blahnik je zárukou nadčasovosti osvědčené značky. Využívá širokou škálu vzorů a barev, má šestý smysl a schopnost sebevědomě udávat trendy sezony.

Z materiálů užívá kůži a semiš. Špička bot bývá mírně zakulacená, široká a oblá, u některých špiček je i mírně otevřená. Podpatek štíhlý a vysoký. Bravurně si hraje s detaily, korálky, ornamenty a různými ozdobnými aplikacemi. Jednoduše, s jeho exkluzivními botami budete za hvězdu stejně jako čtyři dámy ze seriálu Sex ve městě.

Manolo a Rihanna 

Když se Blahnik poprvé se zpěvačkou spojil, řekl: „Je velmi zajímavé spolupracovat s mladými lidmi, jako je Rihanna. Oceňuji, že má svůj vlastní styl a nebojí se ho nosit. Je přesně taková, jaká má žena být.“ Spolupráce zpěvačky Rihanny a Manola Blahnika začala v loňském roce, a to kolekcí Denim Desserts, která měla obrovský úspěch. Proto ještě téhož roku v listopadu společně navrhli druhou sbírku s názvem Savage. A letos přidali ještě závěrečnou třetí sbírku sandálů s názvem So Stoned.

VIDEO: Charitativní aukce Blesku: Vydražte legendární lodičky od Manolo Blahnika.

Video
Video se připravuje ...

Charitativní aukce Blesku: Vydražte legendární lodičky od Manolo Blahnika Blesk.cz

Fotogalerie
98 fotografií