Píseň Lazarus i s klipem byla zveřejněna ve čtvrtek. Deska Blackstar vyšla v pátek a v neděli Bowie obklopen rodinou zemřel. Znal svou diagnózu, věděl, že smrt se blíží. Z klipu, který ve světle tragické zprávy má nyní naprosto jiný a konkrétní význam, mrazí. Lazarus je hudební a vizuální ztvárnění jeho smrti a odcházení.

Z nemocničního lůžka, na kterém se Bowie zmítá s obvazy převázanýma očima, se stala smrtelná postel. „Podívej se na mě, jsem v nebezpečí. Už nemám co ztratit. Vznáším se a můj mozek víří. Upustil jsem svůj telefon a padá,“ zní druhá sloka Bowieho písně.

„Bowie nepřestal psát ani na smrtelné posteli. Měl jsem před sebou muže, který bojuje. Bojoval jako lev a pracoval jako lev. To mu v boji s nemocí pomáhalo,“ nechal se slyšet belgický režisér Ivo van Hove, který s Bowiem klip k Lazarovi natočil.

Smrt Bowieho byla umělecké dílo

Legendární hudebník v textu udělal i ohlédnutí za svým životem. „Byl jsem v New Yorku, žil jsem si jako král, rozházel jsem všechny peníze, abych tě našel,“ zpíval Bowie v jedné z posledních písní. „Víš, že nyní už budu volný jako pták…“ zní v refrénu.

„Vždycky si dělal, co chtěl. A to, co chtěl dělat, dělal tím nejlepším možným způsobem. Jeho smrt se nelišila od jeho života. Bylo to umělecké dílo. Udělal desku Blackstar pro nás, jeho poslední dar. Po léta jsem tušil, že takhle přesně to jednou bude. Přesto jsem nebyl na jeho smrt připravený. Byl neobyčejný muž, plný lásky a života. Vždy bude s námi. Nyní je vhodné, abychom plakali,“ řekl jeho producent Tony Visconti pro BBC.

Fotogalerie
23 fotografií