Britský hudebník David Bowie posledních 18 měsíců bojoval se zákeřnou rakovinou. Zpěvák ještě stihl na své 69. narozeniny vydat nové album. O dva dny později ale bohužel zemřel.

„David Bowie po 18 měsících statečného boje s rakovinou zemřel pokojně, obklopen svou rodinou. I když mnozí z vás budou z této ztráty zarmouceni, žádáme vás, abyste respektovali soukromí rodiny v době jejího smutku,“ objevilo se na oficiálním Facebooku zesnulého zpěváka.

January 10 2016 - David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with...

Posted by David Bowie on Sunday, January 10, 2016

Bowie, vlastním jménem David Jones, se proslavil v roce 1969 díky albu Space Oddity a poté také díky převtělování do fiktivní androgynní postavy Ziggy Stardust.

Bowie poprvé upoutal veřejnost v roce 1969 albem Space Oddity. Skutečnou slávu mu ale přineslo až v roce 1972 album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Zaujal nejen originálními rytmy, melodiemi a experimentováním s hudebními styly, ale také na svou dobu extravagantními kostýmy a maskami, stejně jako scénickým pojetím koncertů.

Během turné v roce 2004 Bowie absolvoval operaci srdce. První příznaky onemocnění se tehdy projevily během červnového koncertu v Praze, který kvůli bolestem nedokončil. Naživo Bowie naposledy vystoupil v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku.

Poslední zpěvákovo album je označené jen symbolem černé hvězdy (Blackstar), má jazzový nádech a zatím se setkává s pozitivní kritikou. Na 25. studiovém albu Davida Bowieho je pouze sedm písní, ale hudební kritici nešetří chválou a například britský list The Guardian kolekci označil za „uhrančivý rozchod s minulostí“. Magazín Rolling Stone už minulý měsíc napsal, že Blackstar je Bowieho nejlepším antipopovým mistrovským dílem od 70. let.

Minulý týden Bowie zveřejnil videoklip k písni Lazarus, v němž hraje pacienta ležícího na nemocniční posteli s páskou přes oči. Švédský režisér Johan Renck natočil klip také k titulnímu songu Blackstar, který byl zveřejněn už v listopadu.

Fotogalerie
12 fotografií