Lewis Collins se narodil v roce 1946 v anglickém Birkenheadu. V mládí se věnoval sportovní střelbě, ale postupem času ho naplno pohltila hudba. Jeho rodiče, zvláště pak jeho otec, udržoval blízké vztahy s rodinou Paula McCartneyho a to ho na dlouhou dobu ovlivnilo. Jeho otec se totiž svého času stal i cestovním manažerem legendárních The Beatles.

Od kadeřníka do Top 10 britské singlové hitparády

I díky tomu se mohl stát místo Peta Besta bubeníkem u legendárních Brouků, nešel však na konkurz. Rozhodl se stát obyčejným kadeřníkem, ale i díky nečekanému úspěchu The Beatles se vrátil zpět k hudbě.

Jeho vášní se stala kytara a zároveň se stal i doprovodným vokálem v několika liverpoolských skupinách. Asi největší úspěch v jeho hudební kariéře nastal v roce 1964, kdy se v britské singlové hitparádě se skupinou The Mojos a písní Everything´s Algriht dostal na 9. místo.

Přestože dosáhl takovýchto úspěchů, satisfakci a uspokojení mu to nepřinášelo, a tak několik let střídal obyčejná zaměstnání, jako byl například podomní prodejce encyklopedií. V roce 1968 začal v Londýně studovat Londýnskou akademii hudby a dramatického umění. Dokonce si při studiu zahrál Romea.

Elitní bojovník proti terorismu

Aby nebyly jeho cesty nudné, po vystudování se úspěšně zúčastnil přijímacích zkoušek do britských elitních jednotek SAS, což je v současnosti speciální jednotka boje proti terorismu. Přestože těmito zkouškami úspěšně prošel, nastoupit nemohl. SAS totiž dodržuje politiku anonymity a vzhledem k tomu, že Lewis Collins byl již znám díky menším rolím v televizi, musel být nakonec odmítnut.

Přelomový rok 1977 a role Bodieho

V roce 1977 se konečně dočkal své průlomové role. Obsadili ho do role Bodieho v kultovním seriálu 70. let Profesionálové. Díky němu se stal velmi oblíbeným, ale lidé si ho navždy spojovali s oblíbeným Profesionálem. Konec seriálu v roce 1981 byl také zapříčiněn jeho osobními spory s představitelem jeho parťáka Doyla Martinem Shawem. Role Bodieho ho ale ovlivnila na zbytek jeho herecké kariéry. Režiséři ho totiž zaškatulkovali do rolí drsňáků.

V roce 1982 se ucházel o roli Jamese Bonda, ale nakonec ji nezískal, protože byl označen za příliš agresivního. V tom samém roce ztvárnil roli kapitána SAS Petera Skellena ve filmu Who Dares Wins. Od té doby se objevoval před kamerou spíše sporadicky. Svou manželku, učitelku Michelle Larretovou si vzal v roce 1992 a měl s ní tři syny, Olivera, Elliota a Camerona.

V roce 2002 se ještě objevil v seriálu The Bill a v roce 2012 měl ztvárnit roli Earla Godwina, z toho ale sešlo. Ještě před dvěma lety se spekulovalo o převedení legendární dvojice do filmové podoby. Lewis Collins zemřel ve věku 67 let na rakovinu v rodinném kruhu v Los Angeles, kde v posledních letech žil.