Americká herečka Jodie Fosterová je celebritou je prakticky od narození. Před kameru vpochodovala ve třech letech v reklamě díky ambiciózní matce. První film natočila v osmi a do roku 1976, kdy vznikl Taxikář Martina Scorseseho, měla za sebou už 15 filmů a seriálů.

Hodiny s psychiatrem

Part vyzáblé prostitutky jí změnil život. „Strávila jsem hodiny s psychiatrem, abych dokázala, že jsem dost normální na roli šlapky.“

Oscary k ní putovaly ještě před třicítkou: za roli ucouraně vyzývavé servírky Sáry Tobiasové ve Znásilnění (1988) a za part ctižádostivé agentky FBI Clarice Starlingové v psychothrilleru Mlčení jehňátek (1991). „Krutost může být velmi humánní a může být kulturní, ale je nepřijatelná,“ prohlásila v děkovné řeči při přijímání ceny.

Nálož v plenkách

Nevšední intelekt Alicie Christian Fosterové, vlastní rodinou přezdívané Jodie nebo taky Load (nálož) pro nadměrný obsah jejích plenek, se projevoval už od malička. Mluvila v devíti měsících a četla ve třech letech.

Do studií na Yaleově univerzitě udeřil v březnu 1981 blesk v podobě pokusu o atentát na tehdejšího prezidenta Ronalda Reagana, jehož pachatelem byl John Hinckley, který se do do Jodie beznadějně zamiloval a chtěl na ni udělat dojem.

Fosterová má údajně IQ 140, měří 158 centimetrů a nikdy nestudovala herectví. Pěstuje kickbox, jógu, karate, aerobik a vzpírání. Má kabriolet, sbírá luxusní kuchyňské nádobí.

Fotogalerie
5 fotografií