Whitney Elizabeth Houston se narodila v Newarku, v New Jersey v roce 1963. Její otec byl voják a bavič John Russel Houston, matkou byla gospelová zpěvačka Cissy Houston. Talent měla tedy v krvi.

Whitney se začala o kariéru zpěvačky zajímat od doby, kdy ji maminka Cissy brala sebou na její vystoupení a občas ji dokonce vzal na pódium, aby spolu zpívaly. První nabídku na kontrakt dostala ve 14 letech. Jelikož si máma přála, aby nejdřív dokončila školu, Whitney musela nabídku odmítnout. I přes to se objevila na několika albech Low Rawlse a otce Michaela Jacksona Jermaine Jacksona.

Whitney Houston se svou matkou Cissy
Autor: Profimedia.cz

Poprvé se objevila v módním časopise

Vzhledem k její kráse netrvalo dlouho a Whitney si všimli i v módním průmyslu. Její první větší úspěch byl časopis Seventeen (Sedmnáct). Stala se první černouškou, která se objevila v módním časopise. Následně se objevila i v Glamour, Cosmopolitan a i v televizní reklamě na kanadský nápoj Canada Dry.

Do hledáčku se brzy dostala hudebnímu magnátovi Clivu Davisovi. Ten sám situaci popsal: "Tenkrát, když jsem ji viděl vystupovat s matkou v klubu... Mělo to na mě ohromující dopad."

První desku vydala v roce 1985. Prodaly se jí miliony a několik písní se stalo hity. Jedním z nich byl Saving "All My Love for You" (Schraňuji svou lásku pro tebe), za který byla oceněna poprvé cenou Grammy za nejlepší ženský popový vokál.

Fotogalerie
28 fotografií

S vývojem kariéry přicházela ale i kritika. Někteří ji vinili z toho, že opouští své černé kořeny, aby potěšila a zalíbila se bílému publiku. Vyčítky tohoto typu ji pak pronásledovaly celou kariéru.

V roce 1992 se vdala za džezového zpěváka Bobbyho Browna. Ona byla čistá popová duše, zatímco on působil dojmem rebela. V roce 1993 se jim narodila dcera Bobbi Kristina. Bouřlivé manželství provázené užíváním drog se rozpadlo po čtrnácti letech.

Whitney se svým manželem Bobbym Brownem
Autor: EPA, Reuters

Osobní strážce ji uvedl do filmového světa

V roce 1992 se také stala hvězdou v herecké branži. V tomto roce byl vydán zřejmě její nejslavnější film Osobní strážce. Účinkovala i v několika dalších filmech jako romantické drama Kazatelova žena z roku 1996 nebo komedie Až si vydechnu z roku 1995.

Za svou hudební kariéru získala šest cen Grammy, 22 ocenění American Music Awards a 30 cen magazínu Billboard. Vydala celkem sedm studiových alb, poslední s názvem I Look to You vyšlo v roce 2009. Jejími nejznámějšími hity jsou písně I Will Always Love You nebo Saving All My Love for You.

Whitney Houston ve filmu Osobní strážce
Autor: EPA, Reuters

Posledních deset let života Houston bylo poznamenáno drogovou závislostí a neúspěšnými odvykacími léčbami. V roce 2002 v televizním rozhovoru přiznala, že užívá marihuanu, kokain, nadmíru pije a zneužívá léky na předpis. V roce 2010 prohlásila, že je z drog vyléčená. I tak se za poslední dva roky mnohdy spekulovalo, jestli je opravdu čistá, a to hlavně kvůli některým jejím výstupům...

Whitney Houston zemřela 11. února 2012 ve věku 48 let v hotelu Beverly Hilton.