Dětství Larry Hagmana se rozhodně nedá nazvat idylickým. Narodil se ve Forth Worth v Texasu a rodiče se rozvedli, když mu bylo pouhých pět let. Větší část dětství tak strávil v péči babičky, která se s ním navíc stěhovala různě po Texasu a Kalifornii.

„K herectví mě přivedla matka, která byla herečkou a občas mne brávala na natáčení,“ vzpomíná Hagman. Když mu bylo dvacet, tak si se svou mámou dokonce zahrál v muzikálu South Pacific. Díky své přátelské povaze a širokému úsměvu byl Hagman v počátku své kariéry obsazován hlavně do rolí mladých sympatických milovníků.

„Když jsem dostal nabídku na roli J.R. Ewinga, tak jsem trochu váhal. Byla to totiž první záporná role, kterou jsem měl hrát,“ směje se Hagman. Nakonec kývnul a v roce 1978 začal natáčet. Dallas se stal záhy televizním hitem číslo jedna, velký úspěch pak slavil i v zahraničí. Natáčelo se až do roku 1991 a celkem vzniklo 365 epizod. „Můj honorář za jednu epizodu se pohyboval kolem sta tisíc dolarů,“ odtajnil Hagman.

Fotogalerie
2 fotografie

Velké životní zvraty ovšem nečekali jen postavu J.R., ale i samotného Hagmana. Svou manželku, švédku Maju Axelsson poznal během svého pobytu v Anglii. Krátký románek se nakonec změnil v celoživotní lásku. S Majou má Larry dvě děti – syna Prestona a dceru Heidi. Hagman dlouhá léta intenzivně pil a to se mu málem stalo osudným. V roce 1996 se musel podrobit transplantaci jater. A to změnilo jeho život. Stal se vegetariánem a začal nadšeně podporovat organizace pro transplantace orgánů. „Na prstu nosím prstýnek s kamenem ze svých jater. To abych nikdy nezapomněl, že jsem kvůli alkoholu málem zemřel,“ říká dnes.

Larry je velkým fanouškem motocyklů Harley Davidson, na kterých stále jezdí. Ve stejném roce, kdy mu transplantovali játra zaplatil sto tisíc dolarů za odvykačku herce Roberta Downey juniora. K dalším zajímavostem patří skutečnost, že jeho bývalou vilu na Malibu dnes vlastní zpěvák Sting. Hagman sbírá kovbojské klobouky a jeho největším koníčkem jsou tři vnoučata. „Když vidím, jak se jim daří a jak jsou spokojené, tak můžu být nejšťastnější děda na světě,“ říká muž, kterého všude na světě znají jako J.R. Ewinga.

Zleva: Linda Gray (69), Larry Hagman (78), Charlene Tilton (51), Jim Davis (†71), Barbara Bel Geddes (†82), Victoria Principal (60), Patrick Duffy (60) a Steve Kanaly (64)
Autor: profimedia.cz


 

Seriál v číslech

Natáčel se 13 let (1978 až 1991)

Celkem bylo nafilmováno 365 epizod

Největší sledovanost měl v USA díl, kde postřelili »Džejára« (76 procent diváků)

Seriál vidělo 360 milionů diváků v 90 zemích světa

Většina budov, které diváci viděli, skutečně v Dallasu stojí. Sídlo Ewing Oil bylo v budově Renaissance Tower.

Byl nadabován do 69 jazyků

V letech 1996 a 1998 se natočily dva speciální díly