Výsledkem všeho je vyčerpaný organismus a někdy bohužel i smrt.

Luisel Ramos

Luisel Ramos. Její zdrcený otec přiznal, nejedla tři dny před přehlídkou vůbec nic.
Autor: AFP

Nejdříve se obětí latinskoamerického průmyslu krásy stala uruguayská modelka Luisel Ramos. Dvaadvacetiletá Luisel zemřela před dva a půl lety. Během přehlídky v Montevideu. Bylo to rychlé – na mole se jí udělalo špatně, na cestě do šatny omdlela a krátce na to následoval exitus. Příčinou smrti byla zástava srdce způsobená mentální anorexií.

Pro Luisel byla účast na prestižní, skvěle placené přehlídce nádherná příležitost, šance jak se vyhoupnout na vrchol. A tak chtěla být bezchybná. Tři měsíce předem si tedy nasadila tvrdou dietu. Jedla pouze hlávkový salát a pila dietní Coca Colu. A výsledkem touhy po dokonalosti byla smrt.


Eliana Ramos

Měla index tělesné hmotnosti (BMI) jen 14,5, přičemž se za hranici podvýživy považuje hodnota 16.
Autor: AFP

Smrtí Luisel tragédie v rodině Ramos neskončila. Za půl roku, v únoru 2007 ztratili rodiče další dceru Elianu, která byla stejně jako starší Luisel modelkou. Patřila k hvězdám největší argentinské agentury a smrtí sestry se velmi trápila. Přesto se z ní nepoučila. Osmnáctiletá Eliana byla nalezena mrtvá v domě prarodičů a pitva prokázala, že smrt způsobil infarkt zaviněný poruchou příjmu potravy.


Ana Carolina Reston

280674:gallery:true:true

Na touhu po super štíhlém těle, které je i přes všechny sílící protesty považováno za ideálně krásné, doplatila i brazilská topmodelka Ana Carolina Reston. I atraktivní Ana stoupala v kurzu, měla čím dál prestižnější nabídky. Tou poslední mělo být předvádění v Paříži. Ana se ho nedočkala. Těsně před odjezdem jí selhaly ledviny, poté i plíce. Intenzivní lékařská péče tady bohužel nestačila. Ana do tří neděl celkovému vyčerpání organismu podlehla.


Mariana Bridi da Costa

Mariana Bridi da Costaová se stala obětí zákeřné bakterie.
Autor: ČTK

Naposled svět šokovala smrt brazilské modelky Mariany Bridi da Costa, která zemřela před pár dny. Jako příčina smrti byla uvedena infekce způsobená bakterií Pseudomonas aeruginosa, byť se lékaři nejprve domnívali, že jde o ledvinové kameny.

Mariana onemocněla na konci roku a tři týdny nato zemřela. Nepomohla ani amutace sepsí napadených končetin. Bohužel i v případě Mariany se nabízí otázka, jestli se na jejím tragickém konci nepodepsala anorexie, vinou které se oslabené tělo neubránilo infekci. Stejně jako v případě Any Caroliny Reston.