Nebyla přímým aktérem charitativního večera, kdy byl každý taneční pár patronem jednoho z klientů Centra Paraple. Přesto si Boženky na televizních záběrech, ale i přímo v ateliéru na pražském Výstavišti, odkud Česká televize StarDance vysílá, nešlo nevšimnout. Po skončení přímého přenos Vavřinec svého bráchu, hydrologa Václava Hradilka (41) a jeho dceru, vytáhl na parket. "Jak ti jde škola?" ptala se Boženky upoutané na vozíku Hradilkova tanečnice Kateřina, která měla v ten den svátek. "Moc dobře. Mám tam skvělé asistentky. Je to dobrý..." odpověděla před Bleskem usměvavá Boženka, která od září nastoupila na osmileté gymnázium Přírodní škola.

Vavřinec a Katka tančili v ten večer oficiálně pro Veroniku Kovářovou z Pardubic, které skončila po pádu z lezecké stěny na vozíku. "Ale tančili jsme i pro Boženku, to prostě nešlo jinak. Děkuji, že o ní napíšete. Je to neuvěřitelná bojovnice a mám pokaždé radost, když se vidíme. StarDance si moc užila," řekl pak v neděli Hradilek Blesku. "Má neuvěřitelné rodiče, kteří ji drží při životě," dodal a připomenul, že jeho bratr s manželkou sehnali léčbu, která u nás nebyla a prosadili také lepší péči o ostatní pacienty. Jim pojišťovny od tohoto roku nově hradí důležité lék Spinraza. Díky Hradílkovým je také možné novorozence na svalovou atrofii testovat.

Diváci a partneři v rámci charitativního večera přispěli Centru Paraple 20 328 620 Kč. To je částka ze soboty, která se ale ještě v následujících hodinách postupně zvyšovala. Benefičního večera se zůčastnili i tenista Radek Štěpánek, Kateřina Žbirková, Jaroslav Uhlíř či Adam Mišík s partnerkou Natálií, která je dcerou soutěžící Ivy Kubelkové. Podívat se přišel i vypadlý Marek Adamczyk, jehož manželka dále pokračuje, či Tereza Mašková - opět bez partnera,  

Ze StarDance vypadne další pár až příští týden v sobotu. Během charitativního večera nikdo nemusel partu opustit. Finále StarDance proběhne v předvečer stříbrné zlaté neděle, tedy 16. prosince. 

Co je to SMA?

Spinální svalová atrofie jsou vrozená onemocnění, při kterých dochází k postupnému ubývání svalstva, a tedy schopnosti se pohybovat. Postiženy bývají více dolní končetiny než horní, nemocní také mívají potíže s polykáním, později i s dýcháním. Postup nemoci je individuální, protože ho ovlivňuje řada faktorů. Jednou z vážných a častých komplikací je dechová nedostatečnost, která se může stát i příčinou smrti.

Video
Video se připravuje ...

Richard Krajčo po vypadnutí ze StarDance: Změnil bych pravidla, nejsou fér! Blesk TV

Fotogalerie
57 fotografií