Klidné časy končí Darině Nové. Její bývalý manžel, který za násilné útoky na ni dostal podmínku, chce zamířit zpět do jejího domu, který s bratrem zdědila po rodičích. Rychtář se ohání tím, že bratr byl vyplacen z jejich společného jmění manželů a on je vlastníkem části nemovitosti. Vezme ho Darina zpět a musí to vůbec udělat? Názory právníků se liší!

PRO

„Nárok má, protože i když z malé části, tak má na domě svůj podíl. Jak to ale Darina hodlá řešit, vám nepovím, zatím jsem s ní o tom nemluvila, tudíž nemám právo se k tomu vyjadřovat,“ řekla včera Blesku JUDr. Věra Sedloňová, která na Rychtářovi vysoudila 250 000 Kč za to, že ji urážel.

PROTI

„Bývalá žena má právo se jeho vstupu do domu bránit, a to protože on opustil společnou domácnost. Přitěžující je pro něj i fakt, že šel k jiné ženě. I kdyby mu nějaký nárok vznikl, byl by v tomto případě podle nového občanského zákoníku v rozporu s dobrými mravy. Jestliže je vlastníkem části nemovitosti a bratr jeho bývalé ženy byl vyplacen z peněz, které patřily do společného jmění, tak to bude věc majetkového vypořádání manželů. Pakliže se nedohodnou, bude muset rozhodnout soud,“ řekl Blesku renomovaný pražský advokát Jan Černý.

Přítelkyně Rychtářovy bývalé ženy promluvila: Iveta prosila Darinu o pomoc

Má nahnáno! Darina Nová (56) se tak bojí návratu Josefa Rychtáře (56), že se ani neodvažuje mluvit. Místo ní promluvila její nejlepší kamarádka, která si ze stejných důvodů nepřeje být jmenována.

Hrozí podle vás Darině nějaké nebezpečí?

„Ano, hrozí. Nepřizná to, ale má nahnáno! Už ji seřezal v minulosti jako psa, a to, co psala Iveta ve svých zoufalých esemeskách, je přesná jeho definice. Josef je jako Jekyll a Hyde.“

Co říká Darina tomu, jak se teď pan Rychtář chová?

„Je v šoku! Hlavně to odsuzuje celá jeho rodina a příbuzenstvo. Takhle se přece normální vdovec nechová!“

Jak reagovala Darina, když se dozvěděla o smrti Ivety?

„Vím, že ji úplně mrazilo. První, co ji napadlo, bylo – chudák Artur! A chudák strojvůdce!“

Myslí si Darina, že ji pan Rychtář zabil?

„Tak na koleje ji neodtáhnul a pod vlak nehodil... Ale taky nikdo neviděl, co se u nich doma dělo. Že v tom vztahu bylo málo lásky a strašně moc emocí.“

Dala se Iveta zachránit?

„Často jsme o tom mluvily a řešily to dokonce, když to vyšlo v Blesku. Stálo tam, že na tom není dobře, a tehdy jsme si říkaly, že jí snad zavolá odborníka. Na druhou stranu mi zase ale povídala, jak se jí bál kdokoliv cokoliv říct o alkoholu nebo prášcích! Iveta pak byla prý strašně zlá. Sama se viděla zcela jinak, než ji viděli ostatní.“

Jak reagovala Darina na to, že se chce pan Rychtář vrátit do svého domu?

„To není jeho dům, jeho je pouze část domu. Nechce ho tam. Je to její noční můra, která se snad nikdy nesplní.“

Mluvila jste někdy s Darinou o tom, jestli Ivetu někdy Josef mlátil?

„Nemyslí si, že by ji někdy mlátil, maximálně do ní možná strčil. Problém a velký tam snad prý byl, že ji plácnul přes ruku, když chtěla prášky. Ale hodně po ní asi řval. Tam musely padat strašné nadávky a výrazy. Sama jsem toho párkrát byla svědkem a vím, že Josef si do huby nevidí.“

Kontaktovala Iveta Darinu s prosbou o pomoc?

„Vím, že jí volala. Ale Darina o tom nechce mluvit.“

Psycholožka Ludmila Čírtková: Utrápil jednu, utrápí i druhou

Fakt, že se chce Josef Rychtář vrátit do domu ke své exmanželce, vypovídá podle psycholožky a poradkyně Bílého kruhu bezpečí Ludmily Čírtkové více o něm než o ní.

„Když utrápil jednu, teď půjde utrápit druhou. Je to destrukční chlap, který se přisaje na ženskou a dokáže ji dovést k hořkému konci,“ řekla Ludmila Čírtková Blesku.

A jak se podle ní zachová Darina? „Záleží na tom, jestli paní preferuje pocit životní pohody a radosti nebo jestli ji hodně trápí samota. Ženy, které trápí samota, jsou někdy ochotné vzít expartnera na milost, ale k ničemu dobrému to nevede,“ míní psycholožka. „Jestliže s ním ale jeho partnerka dlouho před tím žila, je možné, že může vykazovat příznaky týrané ženy, které se projevují neschopností odpoutat se od tyrana,“ dodává.