Přestože režisér Zdeněk Troška (70) se svými herci v čele s Helenou Růžičkovou (†67) natáčel některé scény skutečně až v Itálii, »kravín« si vyhlédl jen pouhých 6 km od rodných Hoštic.

Bylo tam krásně

V té době to byla moderní škola v přírodě, dostavěná jen tři roky před natáčením »Erotiky«. Do rozsáhlého areálu, v němž byly kromě učeben např. krytý bazén, velká tělocvična či marodka, jezdily každoročně tisíce dětí převážně z hornického Chomutovska, které tu trávily většinou tři týdny. „Byli jsme tam ve škole v přírodě. Ale to už je přes dvacet let. Bylo to tam moc hezké,“ vzpomíná jeden z bývalých účastníků na facebookových stránkách Filmová místa ČR. „V roce 1991 jsme tam byli ubytovaní na bramborové brigádě pro družstvo ze sousedních Malenic. To byl ještě krásný areál...“ přidává se další z bývalých návštěvníků.

Přísně střeženo

Dnes je ale dřívější krása rozsáhlého objektu tatam. Budovy chátrají a betonové prostory jsou zarostlé náletovými dřevinami a trávou. „Je to hnus, velebnosti, jak to nechali zpustnout!“ kritizuje za užití známé fi lmové hlášky muž, který tam dříve jezdíval. „Škoda toho objektu, kdysi to bývalo luxusní ubytování pro děti,“ kroutí hlavou další.

Podle informací Blesku má areál využívat údajně policie k výcvikům. Mimo to je prý velmi přísně hlídaný ochrankou a fotopastmi, takže se tam jen tak někdo nedostane.

Itala nahradil Dejdarův táta

Italského prezidenta družstva, který se zamiluje do mámy Škopkové v podání Heleny Růžičkové, si zahrál otec Martina Dejdara (58). „Tu roli měl hrát opravdový Ital, ale ten je nakonec pár dní před natáčením vyšplouchl, takže se narychlo hledal někdo další. Lábus s Kaiserem a Martinem přišli za režisérem Troškou se slovy – máme předsedu! A tak jsem se stal hercem, aniž bych to věděl...“ vzpomínal Vlastimil Dejdar (†85), který na konci ledna letošního roku zemřel.

Troška se zlobí: Rozkradený a vylágrovaný!

„Byl to nádherný, moderní, velký areál pro 770 dětí. Do revoluce. Po revoluci – konec. Opuštěný, zanedbaný, rozkradený, vylágrovaný. Několik návrhů, co s tím – sportovní centrum, domov důchodců, ženská věznice... Pořád se nic nedělo a neděje nadále. Zpustlá a smutná vzpomínka na hezké časy spokojených dětí,“ shrnul v kostce pro Blesk režisér Zdeněk Troška.

V soukromých rukách

O ukončení provozu školy v přírodě bylo rozhodnuto v září 2002. O tři roky později ho koupili za 12 milionů korun manželé z Teplic, kteří tam měli v plánu vybudovat mj. domov pro seniory. Opuštěný areál se ale stal brzy terčem zlodějů, proto je dnes přísně střežený. „Pro areál platí původní záměr, a to vybudování domova seniorů s pečovatelskou službou. V tuto chvíli není zahrnutý do aktuálních projektů skupiny JTH,“ sdělila před rokem serveru e-Žatecko.cz Radka Metz, tisková mluvčí developerské společnosti JTH teplického miliardáře Jaroslava Třešňáka (60), která objekt vlastní. Prioritu u nich měla stavba hyperluxusního hotelového resortu v chorvatské Rijece. „Stále ale věřím, že je to hezké místo, které se nám podaří nějakým způsobem přebudovat a zachránit,“ uvedla dále mluvčí JTH Radka Metz.

Video
Video se připravuje ...

Nenávist Růžičkové se snachou: Syn umřel opuštěný! Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
39 fotografií