Mezi nejtemnější postavy českých dějin patří pražský učenec Jiří Arvéd Smíchovský, který zavinil smrt 48 lidí. Muž kolaboroval nejprve s nacisty a následně poskytoval informace také komunistům. V květnu 1947 byl odsouzený a podle výpovědi spoluvězňů měl v cele provozovat černou magii. Za záhadných okolností v lednu 1951 zemřel a jeho skončil v hromadném hrobě na Mírově.

Režisér a scenárista Vojtěch Mašek si pro ústřední postavu Arvéda vybral Michala Kerna a s celým štábem jel před natáčením na soustředění. Herci se tam stala podivná příhoda: „Usínal jsem a najednou jsem byl v takovém divném polospánku a najednou se v té ložnici objevila postava. Byla to taková černá silueta, která přicházela k mé posteli. Sedla si mi na rameno, vlastně na část hrudníku a začala mě dusit. Nemohl jsem se nadechnout, nemohl jsem se hýbat, nemohl jsem vůbec tu postavu odehnat nebo se jakkoliv nějak bránit,“ odhalil v Blesk Podcastu oceněný herec jev, o němž si nejprve myslel, že ho navštívil Jiří Arvéd Smíchovský, ale později ho přisuzoval spánkové paralýze.

Křížky a česnek

Během natáčení dokonce prováděli úseky ze skutečného okultistického rituálu a konzultovali s odborníkem, aby působil, co nejdůvěryhodněji. Členové štábu nosili kolem krku nebo měli jinde u sebe nejrůznější talismany, česnek a jiné ochranné pomůcky. „Ten rituál trvá i 12 hodin a tolik času jsme neměli, ale to napětí, které na place vznikalo, bylo nějakým způsobem velice jako strhující a lákavé, takže určitě by mě rituál zajímal, ale měl bych z toho respekt.“ popisoval dění během jedné z temných scén.

Michal Kern je především divadelní herec a Arvéd byla jeho první velká role. Divadelní herectví ale při natáčení využil, Smíchovský totiž rád byl teatrální a k postavě se to hodilo. Výkon MIchala Kerna očaroval kritiky i filmaře. Nejprve jej ocenili na Cenách České filmové kritiky, kde byl velice nervózní. O měsíc později si ale v neobyčejném klidu šel pro sošku Českého lva. 

Obě ocenění si vystavil na poličce nad televizí v obyvacím pokoji, ale první týden si je moc neužil, a ani na ně neviděl. „Byl jsem nemocný a měl jsem zaslzený oči, takže jsem asi týden neviděl téměř na nic,“ přiznal Michal Kern v podcastu. Přesto teď občas zrakem po poličce zapátrá. „Myslím, že mě to ale brzy přejde, že to je tak momentální stav,“ říká na závěr skromně.

Co ho na předávání cen překvapilo, jak ze sebe dostával Jiřího Arvéda Smíchovského, a proč ho baví, že nemá stálé divadelní angažmá, prozradil herec Michal Kern v Blesk Podcast:

Fotogalerie
48 fotografií