Sázka na mladší generaci herců a tedy některé neokoukané tváře, trochu nepředvídatelný příběh a nevtíravou hudbu, která přesto do pohádky dokonale zapadla – to všechno tvůrcům dokonale vyšlo. A diváci po letech jásají, že Česko má zase konečně krásnou pohádku (pomineme, že je to i slovenská a německá pohádka). A dokonce se hojně objevily komentáře, že koncesionářské poplatky mají smysl, což je mezi diváky názor pro Česko naprosto nevídaný. 

Pohádka Krakonošovo tajemství se stala nejsledovanějším pořadem letošních svátků. Sledovaly ji 3 miliony lidí, zatímco štědrovečerní pohádku Tajemství staré bambitky 2 o 200 tisíc diváků méně. Ale postupně...

Hned na začátku, když na zámek do Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (Jakub Prachař) a v kočáru s ním sedí jeho krásná snoubenka – komtesa Blanka (Dominika Morávková-Zeleníková) a jeho bratr Adam (Jan Nedbal), je jasné, kdo tu bude ten hodný a kdo ten zlý.

Když pak kočár srazí krásnou dívku Lidušku (Leona Skleničková) a Adama ji běží zachraňovat, máme tu jasnou láskyplnou linku. A to vše během prvních pěti minut pohádky! A tak je snadné se i dál v příběhu orientovat, i když chvilku to vypadá na slušný milostný propletenec. To když Liduška miluje Adama, Adam miluje Blanku, Krakonoš (nejspíš) miluje Lidušku, Adam později taky miluje Lidušku a tak dále. Naštěstí je tu Štěpán a Blanka, kteří milují zejména sebe a bohatství, takže nikomu do zelí nelezou.

Tak nebo tak příběh, kde je jasně dané zlo a dobro a kde kraji vládne charismatický Krakonoš David Švehlík, diváky uchvátil. „Takový klid, krásná pohádka,“ shodují se ti, kteří ji viděli. „Moc pěkná pohádka. Po letech zase jiná a úžasná. Švehlík jako Krakonoš super! Vyzdvihla bych i hudbu v pohádce,“ píše například paní Veronika, jejíž názor sdílí stovky lidí.

Tak tohle byla krásná pohádka, klidně mohla být na Štědrý den. Napínavá, krásná, opravdu se povedla. A pan Švehlík jako Krakonoš? Měla jsem obavy, že to nebude ono, ale naopak! Byl to úžasný Krakonoš,“ napsala paní Sylva. Také další diváci naznačují, že pohádka by si zasloužila být štědrovečerní, za všechny to ale nakonec shrnula například paní Martina: „Byla skvělá. Opravdu jsme se doma shodli, že po delší době pěkně zpracovaná pohádka. Zasloužila si Štědrý večer. I když na druhou stranu, dnes měli na ni lidé více času a neměli ji puštěnou jako kulisu k rozbalování dárků,“. A zatímco jsem po uvedení nové pohádky zvyklí na nadávání diváků na plýtvání koncesionářskými poplatky, tentokrát se dokonce objevily názory jiné. „Když tam naběhlo, že tuto pohádku přináší plátci poplatků, cítila jsem se dobře,“ napsala paní Eva a řada lidí s ní souhlasila. No řekněte sami, není takový názor v Česku taky tak trochu vánoční zázrak?

Víte, že...

Letošní pohádková novinka České televize (ČT) Krakonošovo tajemství měla největší sledovanost ze všech pohádek vysílaných 25. prosince za dobu měření televizní sledovanosti, tedy od roku 1997. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČT Karolína Blinková. Na Krakonošovo tajemství se v neděli večer podle ní dívalo 3,22 milionu diváků ve věku čtyři a více let. Byly to téměř dvě třetiny všech lidí, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi.

A jak se líbila pohádka vám? Napište nám to komentáře.

Video
Video se připravuje ...

Leona Skleničková: Krakonošovo tajemství rozhodně prověřilo moji fyzičku videohub

Fotogalerie
43 fotografií