Ačkoliv o tento snímek měla zájem i streamovací služba Netflix, tak pravý domov získal až na české filmové platformě voyo.cz. A to přímo od dnešního dne. Ale pokud si myslíte, že dnešní datum pro premiéru je pouze dílem náhody, tak vám bohužel musíme říct, že se mýlíte. Dnešní den by bylo Emilu Zátopkovi (†78) a jeho manželce Daně (†99) úžasných rovných 100 let!

 „Naší strategií je nabízet divákům na Voyo to nejlepší z tuzemské audiovizuální tvorby,“ řekla k nasazení ředitelka programu TV Nova a Voyo Silvia Majeská. „Jsme velmi rádi, že kolekci filmových hitů Davida Ondříčka dostupných na Voyo.cz, nyní doplní i jeho zatím poslední fi lmový počin a zároveň nejlepší fi lm loňského roku,“ dodala.

Film Zátopek vznikl v roce 2019, kvůli pandemii měl však ale premiéru až loni v srpnu na festivalu v Karlových Varech. Následně vpadl do českých kin, kam na něj přišlo přes 456 tisíc diváků. Nyní už nabízen prakticky není, přes víkend jej po celém Česku nabízelo jen 7 malých artových kin a to patrně jen u příležitosti pondělního jubilea slavného atletického páru.

Vedení České televize na dotazy Blesku, proč je film, do jehož vzniku sama investovala veřejnoprávní miliony, uváděn nejdřív komerční platformou, a nikdy se nedostal  do programu ČT odpověděli jedinou větou. „O datu televizní premiéry snímku Zátopek budeme informovat standardně v rámci našich tiskových konferencí nebo tiskových zpráv,“ sdělila nám mluvčí Karolína Blinková.

Ale i tak Česká televize alespoň nezapomněla na Zátopkovo dnešní jubileum a ve svém programu připomene divákům dokumentární film, který natočil režisér Ondříček tři roky před svým filmem.

Běží k Vám Zátopek

V rámci dnešních 100. narozenin Zátopkových odstartoval projekt Běží k Vám Zátopek! Do škol po celém státě zamířily odborně zpracované vzdělávací materiály a školáci i studenti také budou moci vidět Ondříčkův film o slavném olympionikovi. To vše zdarma nebo za cenově zvýhodněných podmínek.


Video
Video se připravuje ...

Jak vznikaly trikové scény ve filmu Zátopek? Video s dosud nezveřejněnými záběry! 

Fotogalerie
15 fotografií