Pro Jákla jako režiséra to byla první zkušenost s vodním živlem. Spoustu věcí si musel nejdříve osahat a vyzkoušet, než poslal herce pod vodu. „Potýkali jsme se s obrovským množstvím problémů, nic komplikovanějšího jsem asi ještě nezažil. Ale nakonec to stálo za to,“ říká režisér a producent v jedné osobě.

Jistil každého

Natáčení probíhalo jak v lomu Velká Amerika, tak v krytém bazénu, kde filmaři vytvořili umělou jeskyni. „Každý herec musel mít k sobě jednoho potápěče, takže když bylo ve vodě pět herců, muselo tam být zároveň pět potápěčů,“ svěřil Jákl. Právě tyto záběry dle jeho slov celé natáčení zpomalovaly. „Natáčení pod vodou trvalo možná třikrát déle než běžné natáčení, takže se to všechno prodlužovalo,“ dodal o natáčení bojových scén. Jak Jákl s herci nakonec zkrotil vodní živel a jak dopadla scéna v jeskyni, si můžete vychutnat v kinech už od 8. zář, kdy má Jan Žižka premiéru.

Mdloby z tepla, útěky před zimou

Také herci si během jednotlivých obrazů užili své a mnohdy nechali na place skoro duši. „Natáčení ve vodě má také své limity. Herci na sobě měli kostýmy, takže když byla voda moc teplá, začalo jim být špatně a museli z vody vylézt. Když byla voda naopak moc studená a zkalená, dlouho tam nevydrželi,“ popsal Jákl. „Někteří na sobě měli brnění, takže nedokázali udělat věci, které jsem po nich chtěl,“ dodal. K žádné úhoně naštěstí nedošlo.

Hollywoodské hvězdy

Petr Jákl je především schopný producent. Dokáže sehnat neskutečné sumy peněz a před kameru dostat největší hvězdy. Nejinak je tomu u jeho Žižky, jenž je nejdražším snímkem české kinematografie s neuvěřitelným rozpočtem bezmála 450 milionů korun! Do hlavní role obsadil Bena Fostera (41), oceňovaného hrdinu filmů jako jsou X-Men: Poslední vzdor anebo 3:10 to Yuma. Největší majstrštyk se mu ale povedl s obsazením rolí pana Boroše, pro kterou zlanařil hvězdného držitele dvou Oscarů Michaela Cainea (89)!

Video
Video se připravuje ...

Do kin míří Jan Žižka: Jak natáčel Petr Jákl podvodní záběry? 

Fotogalerie
27 fotografií