„In memoriam“, což je speciální vzpomínkové video na všechny umělce, co zemřeli v předchozím roce, se na Českých lvech stalo jakousi tradicí. Je ostatně i součástí například Oscarů. Letos se ale zdálo, že mezi osobnostmi, na které se vzpomínalo, někdo chyběl. Došlo na Libuši Šafránkovou (†68), Mekyho Žbirku (†69), Janu Altmannovou (†77), Milana Lasicu (†81), Blanku Bohdanovou (†91), Ladislava Potměšila (†75) nebo Zdenu Procházkovou (†95), ale jedna herečka, která se na věčnost odebrala v lednu 2021, tam nebyla.

Právě to, že se ani slůvkem, ani obrazem nezmínila Hana Maciuchová, mnohé příznivce české kinematografie zmátlo. Herečka, která zazářila v legendárních Chalupářích, v Ženě za pultem, v Nemocnici na kraji města nebo třeba v hořké komedii Samotáři, přitom ve filmovém světě zanechala obrovskou stopu, a tak nejspíš není divu, že na sociálních sítích začali řešit, jak je možné, že byla opominuta.

Vysvětlení je však velice prosté. Přestože dojemné pásmo bylo uvedeno slovy „stejně jako každý rok si i letos připomeneme osobnosti filmového světa, které nás v loňském roce opustily“, Maciuchová byla zařazena do seznamu zesnulých umělců během minulých, 28. Českých lvů.

VIDEO: Zuzana Stivínová v ručně šitých šatech: Přes den truchlíme a pomáháme, večer oslavíme roky práce

Video
Video se připravuje ...

Zuzana Stivínová v ručně šitých šatech: Přes den truchlíme a pomáháme, večer oslavíme roky práce Markéta Reinischová

K nim došlo 6. března 2021 - tedy necelé dva měsíce poté, co oblíbená herečka naposledy vydechla. A přestože i tehdy moderátor Václav Kopta (56) zmiňoval, že „vzdává hold těm, kteří nás v uplynulém roce opustili“, a tím uplynulým rokem byl pochopitelně myšlen rok 2020, Maciuchovou, která podlehla rakovině slinivky (pročež s touto zákeřnou nemocí bojovala již podruhé, v roce 2016 se jí podařilo překonat rakovinu prsu), přece jenom mezi mrtvé zařadili. Ve výčtu by totiž jistě mnohým svým příznivcům chyběla... Tak jako jim chyběla právě teď, během 29. ročníku.

Fotogalerie
440 fotografií