Slavnostní ceremoniál Cen české filmové kritiky za rok 2021 se odehraje v pražském Divadle Archa, televizní diváci o něj však nebudou ochuzeni -  předávání cen bude možné sledovat živě na programu ČT Art. Loni čeští filmoví kritici vybrali jako nejlepší film roku 2020 černobílé historické drama Bohdana Slámy (54) Krajina ve stínu, letos jsou hlavními želízky v ohni jiné, leč neméně poutavé snímky.

Nejvíce nominací letos získal snímek Okupace. Film, vyprávějící o tom, co se stane, když sovětský voják navštíví v době normalizace divadelní večírek, může získat šest cen. Bodoval v kategoriích nejlepší film, režisér, herec a scénář, nominovaný je také kameraman Jan Baset Střítežský (48) za audiovizuální počin a jako objev roku režisér tohoto snímku Michal Nohejl - Okupace je totiž jeho ambiciózním debutem.

Čtyři nominace má drama Zátopek režiséra, spoluproducenta a spoluautora scénáře Davida Ondříčka (52), který popisuje životní dráhu slavného českého sportovce, kterého si zahrál Václav Neužil (42). Tři nominace si připsaly animovaný film Moje slunce Mad Michaely Pavlátové (60) o životě Češky v afghánském Kábulu, a snímek Chyby Jana Prušinovského (42) o počínajícím vztahu, na který dopadá temný stín z minulosti, z někdejšího účinkování v pornu.

VIDEO: Film ZÁTOPEK představuje trailer

Video
Video se připravuje ...

Film ZÁTOPEK představuje trailer Falcon

Nejlepším filmem se mohou stát snímky Okupace, Zátopek nebo Moje slunce Mad. V kategorii Nejlepší dokument proti sobě stojí Jednotka intenzivního života Adély Komrzýové (29) o paliativní péči, Láska pod kapotou Mira Rema (38) přibližující život autokrosové dvojice na okraji české společnosti, a Nová šichta Jindřicha Andrše (28), líčící příběh horníka přeškolujícího se na IT specialistu.

Již v tuto chvíli je jisté, že předávání Cen české filmové kritiky bude plné vyvážených, kvalitních snímků. Kteří tvůrci si ale odnesou nejvíce sošek?

Fotogalerie
40 fotografií