Herecký ansámbl v čele s Romanem Vojtkem (48), Veronikou Žilkovou (59) a Ivanou Korolovou (32) přihrál České televizi na Štědrý večer roku 2012 nejvíce diváků. Na tehdejší premiéru filmu, který režíroval Karel Janák (50), a k němuž složil hudbu Ondřej Brzobohatý (37), se podívalo 2,36 milionu diváků, tedy 60 procent všech dospělých u televize. Za sebou tak nechal i tradiční Tři oříšky pro Popelku. Zopakuje se nevídaný úspěch této pohádky i dnes, tedy 22. prosince ve 20:10 na ČT1?

Příběh o kruté maceše a hodné nevlastní dceři, která je ochotná splnit i nesplnitelné, a proto se uprostřed zimy vypraví do noci hledat fialky, jahody a nakonec i jablíčka, je zde obohacen o motiv bohatého mladého muže, co se vrací domů z ciziny, a kolem nějž se okamžitě slétnou vdavekchtivé dívky. Aby se jich zbavil, rozhodne se jim právě on zadat známé nereálné úkoly… Vše zkomplikují kouzla, a jak už to tak bývá, také láska. A to už v původní pohádce, pocházející z pera Boženy Němcové, rozhodně nenajdete!

Dvanáct měsíčků vznikalo ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, což je místo filmaři velice oblíbené a hojně využívané. Ostatně vznikl zde například televizní snímek Nikola Šuhaj loupežník z roku 1977, s Petrem Čepkem (†54) v hlavní roli, či komedie Tajemství hradu v Karpatech s Michalem Dočolomanským (†66), Milošem Kopeckým (†73) a Vlastimilem Brodským (†81). Natáčení pohádky, kdy se skanzen stal poklidnou podhorskou vesničkou, v níž bydleli ústřední hrdinové, zde ovšem neprobíhalo zrovna idylicky.

„Štáb hodně potrápila zima. Nebyl sníh, a tak natáčení přerušili. Jenomže tu zimu už nenapadl, a ani další tři roky, takže se film dotáčel s velkým zpožděním,“ prozradila pro iDnes Alena Divínová z muzea. Kromě toho se režisér Janák, jenž stvořil například legendární Snowboarďáky či pohádky Korunní princ, Nejlepší přítel a loňskou Princeznu a půl království, musel potýkat i s nedostatkem financí.

A také s kuriózním problémem ohledně kostýmů: herci Romanu Vojtkovi se při natáčení neustále ztrácely paruky, a tak jich před kamerou vystřídal hned několik. Pozorný divák si jistě všimne, jak nenápadně se jeho účes v různých záběrech mění…

VIDEO: Dvojnásobný (a dnes již trojnásobný, koncem listopadu se dočkal dalšího dítěte) táta Roman Vojtek: O dětech s druhou manželkou!

Video
Video se připravuje ...

Dvojnásobný táta Roman Vojtek: O dětech s druhou manželkou! Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Jiní herci si zase stěžovali, že při natáčení pro ně bylo nejtěžší se s tou zimou popasovat… když už se jí tedy konečně dočkali. „Když je chladno, jsem zvyklá obléct se kvalitně a teple. Dobové oblečení to ale nesplňovalo. A brodit se v kopcích sněhu také nebylo moc příjemné,“ vzpomínala například herečka Marie Majkusová (31), představitelka obětavé Marušky. Z filmového světa se pak vzdálila – zaujala ji předškolní pedagogika a začala učit v lesní školce. Přesto na hraní nezanevřela, pravidelně se objevuje na prknech Divadla Minaret.

Jediní herci, kterým zima při natáčení rozhodně nebyla, byli právě měsíčci. Hora, na kterou se musela Maruška vypravit, a zároveň i sídlo, kde dvanáct magických bytostí bydlelo, bylo vytvořeno graficky ve studiu České televize.

Jednoho z měsíčků, zamračeného Prosince, v pohádce mimochodem ztvárnil populární herec Radoslav Brzobohatý (†79). Šlo o jeho poslední roli a výsledného filmu se na televizní obrazovce již bohužel nedočkal: zemřel náhle 12. září 2012 v Praze, pouhý den před svými osmdesátými narozeninami.

VIDEO: Reportéři Nedělního Blesku navštívili skanzen v Rožnově pod Radhoštěm.

Video
Video se připravuje ...

Reportéři Nedělního Blesku navštívili i skanzen v Rožnově pod Radhoštěm. Libuše Šímová

Fotogalerie
20 fotografií