Veselou pohádku Anděl Páně natočil na motivy pohádek Boženy Němcové režisér Jiří Strach (47), a opatřil ji těmi nejhvězdnějšími herci v čele s Ivanem Trojanem (56) a Jiřím Dvořákem (53), kteří skvěle rozvinuli svůj smysl pro humor.

Zvolil také vhodné lokace, v nichž příběh o jednom (padlém) andělovi a jeho zlomyslném čertovském průvodci rozvinul: filmovalo se například v kostele sv. Mořice v obci Annín, na Kvildě či na Špičáku, anebo na hradě Křivoklát - jeho dolní nádvoří v pohádce vystupuje jako tržiště, kam šla Dorka s pannou klíčnicí nakoupit. Především se ale natáčelo na Kašperku a ve Šternberku. Tyto dva hrady se staly místem, kde bydlel domýšlivý Maxmilián.

„Ale když von je pán docela hodnej. Akorát že von se nenaučil o to panství pečovat. A správce ho vodře až na kost, to si pamatuj, na mý slova dycky došlo, dycynky došlo. Až na kost!“ durdila se kuchařka Róza v podání Jany Štěpánkové (†84). Zatímco kuchyně, kde zadělávala na vánočku, byla ve Šternberku, zvenčí bylo Maxmiliánovo sídlo Kašperk. Právě na zdejším nádvoří se natáčely například humorné scény, v nichž Petronel vynadal správci alias Oldřichu Navrátilovi (68) do „hříšných pyšníků“, a panna Francka, kterou si s gustem střihla Zuzana Stivínová (47), ho pak vyhnala z hradu s koštětem v ruce.

VIDEO: Obavy Jiřího Stracha po dotočení Labyrintu III: Bojí se o vznik Anděla Páně 3! 

Video
Video se připravuje ...

Obavy Jiřího Stracha po dotočení Labyrintu III: Bojí se o vznik o Anděla Páně 3! Tereza Kühnelová

Aby se ale nebohý Matla a „zmetek pekelnej“ mohli brodit po kolena v záplavách sněhu, bylo potřeba vyžádat si pomoci „shůry“. Natáčení mělo totiž začít v lednu 2012, po sněhu ale tehdy nebylo ani památky. A to je Kašperk nejvýše položený královský hrad v Čechách! Teploměr tehdy dokonce ukazoval 13 depresivních stupňů. Štáb řešil, zda by bylo možné dopravit na hrad cisternu s vodou a sněhové dělo, anebo problém vyřešit napytlovanou papírovou napodobeninou sněhu. Ten se v pytlích dovážel až z Prahy, a pak se za pomoci dobrovolných hasičů rozsypával po hradním nádvoří a po okolí.

Na kameře by to však nebylo ono, a tak se režisér Strach začal vroucně modlit. „Šeptal jsem: ‚Proboha, Panebože, nesmíš mě v tom nechat, vždyť ten film má být tak trochu reklama na Tebe!‘ Kamarádi mě chlácholili: ‚Ono to půjde i bez sněhu.‘ Ale já jsem věděl, že to nepůjde. Před natáčením jsem se převaloval na posteli v hotelovém pokoji a prosil, ať s tím sakra ti nahoře něco udělají. A najednou za oknem přelétla vločka, a pak druhá, třetí... Do rána to bylo pocukrované a mohli jsme začít!“ líčil.

Zda to byl skutečně zázrak, nebo ne, o tom se můžeme dnes už jenom dohadovat... Jisté je, že sněhu přece jenom nenapadlo tolik, kolik si tvůrci přáli, a tak je v Andělu Páně vidět jen obyčejný kočár místo původně plánovaných sání.

Mimochodem, kapličku na nádvoří Kašperku, u které si řeknou své „ano“ Dorotka, již si zahrála Zuzana Kajnarová (38), a pan správce, tam nenaleznete. Přidali si ji tam totiž pouze filmaři...

VIDEO: Anděl Páně 2: Nepovedené záběry

Video
Video se připravuje ...

Anděl Páně 2: Nepovedené záběry Youtube.com/Totalfilm.cz/BPŽ

Fotogalerie
67 fotografií