Pernštejn, který je perlou mezi gotickými hrady, patří mezi nejvýznamnější a také nejnavštěvovanější moravské hrady. Má impozantní, středověký vzhled, unikátní tím, že je do něj zčásti vnořena skála, na které stojí. Jako stavební kámen byl pak použit bílý mramor z nedalekého nedvědického lomu. Proto se mu někdy také říká mramorový hrad.

Je velice fotogenický, a tak se zde natáčel třeba americký fantasy snímek Van Helsing, třetí díl populárních francouzských Návštěvníků, historická Johanka z Arku nebo seriál Tři mušketýři. Kromě toho ve zdejších exteriérech došlo i na vznik mnoha pohádek: Například Sedmero krkavců, slovenské Tři zlaté vlasy děda Vševěda, či italská pohádka Princezna Fantaghiro. Nejpopulárnější je ovšem česká klasika Jak se budí princezny.

Pernštějn se ovšem stal bydlem křehké Růženky jenom zvenčí. Nádvoří a scény uvnitř hradu vznikaly v jihočeské Telči, zámek Půlnočního království se natáčel na Roštejně a zlá teta Melánie bydlela ve zřícenině hradu Orlík nad Humpolcem. Legendární souboj prince Jiřího v podání Jana Krause (66), a medvěda, jímž byl ve skutečnosti sluha Matěj alias Vladimír Menšík (†58) v medvědí kůži, se odehrál v příkopu na Konopišti. Přestože herce tedy čekalo mnoho přejíždění sem a tam po nejkrásnějších hradech a zámcích, nudné natáčení pod taktovkou Václava Vorlíčka (†88) to rozhodně nebylo: především kvůli představitelce plaché princezničky v podání půvabné Marie Horákové (60).

VIDEO: Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč?

Video
Video se připravuje ...

Tajemství Václava Vorlíčka (†88): Jaké své filmy neměl rád a proč? Blesk TV

Zakoukali se do ní totiž oba představitelé princů, jak Jan Kraus, tak Jan Hrušínský (64), a vyváděli, jak se říká, psí kusy, aby na ni udělali dojem. Hrušínský se za ní dokonce pokusil vlézt oknem hotelového pokoje, ale utrhla se pod ním římsa a on propadl proskleným stropem až do hotelové restaurace. Za tento kaskadérský kousek si vysloužil zlomeninu stehenní kosti a zbytek natáčení musel zvládnout s nohou v sádře. „Pan Menšík mě navštívil druhý den v nemocnici a říkal, že mi to hrozně závidí, protože už prý zažil leccos, ale stropem do hospody ještě nikdy nevešel,“ popisoval Hrušínský s odstupem času.

To, že se Jan stal na několik týdnů imobilním, ovšem komplikovalo natáčení: například když měl jakožto princ Jaroslav skončit po jezdeckém souboji se svým bratrem v rybníce, musel danou scénu natáčet s nohou obalenou v igelitu (pročež sádra stejně provlhla a ztěžkla natolik, že prince pak musel z rybníku tahat jeřáb).

Také nedokázal jednoduše přijít za svou vyvolenou do věže! „Když v závěru filmu princ Jaroslav stoupá po schodech, aby probudil spící Růženku, diváci nevědí, že sedím na zádech jednoho pána, který mě do těch schodů vynášel. Kamera zabírala jen odhodlaný výraz v obličeji, v jedné ruce loutnu, v druhé meč. Zkrátka, hrdina!“ smál se Hrušínský při vzpomínce na natáčení.

 

VIDEO: Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili?

Video
Video se připravuje ...

Václav Vorlíček (†88) před smrtí sepsal vzpomínky: Kteří herci ho zlobili? David Turek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
45 fotografií