Každý oslavy Velikonoc vidí jinak, a každý chystá v tyto sváteční dny jiné jídlo. Jako první se k plotně postaví expedientka v cukrárně Dana (60), čtyřnásobná babička, která se prý chtěla do soutěže Prostřeno! přihlásit už dávno, ale její manžel byl proti. Nyní je už pár let rozvedená, a tak si své přání mohla konečně uskutečnit. Danino velikonoční menu hosty překvapí a některé názvy pro ně budou dokonce velkou neznámou, například fanfúch nebo sakrajda. Pánové hned v pondělí zaskočí dámy u stolu, když začnou probírat nízkosacharidové diety, což ne všechny baví, a zkritizují důchodkyni Daně její bydlení jako usedlé. Všude má mušličky a mořské ježky. Ale ne z Chorvatska, jak původně tipovali. „Ty jsou ze Srí Lanky, z Turecka…“ vypočítává Dana a všichni se nestačí divit.

V úterý předvede, co v kuchyni dovede, Slovák Vlado (44). Ten sice nejí žádné sacharidy – chléb, pečivo, nic z mouky a žádné cukry, u svých soupeřů ale hodlá všechno alespoň ochutnávat. Hosté se trochu bojí, že jim Vlado bude podávat dietní pokrmy. Přestože o sobě tvrdí, že je abstinent, opět do sebe, stejně jako v pondělí, nalije trochu alkoholu a pak se vrhne na vaření. Aby si hosty předešel, nabídne jim něco z Myjavského velikonočního stolu. Ten se hostům líbí. Méně už Zeď slávy, díky které hosté zjistí, že se Vlado na Slovensku účastnil jiného pořadu o vaření. A mají mu to za zlé. „Nelíbí se mi, že se účastní více vařících show, a ještě se tím prezentuje v další,“ stěžuje si například zrzka Romana. A co hosté řeknou na jeho žert s polévkou z pytlíku, a soté z býčích žláz? A je vůbec fér, že jim tuto surovinu Vlado ve svém menu zatajil? Nakonec se Vlado rozpláče, a prohlásí, že jej hosté psychicky deptají, stejně jako stres z vaření. A co teprve, když bude mít mladá maminka Pavlínka alergickou reakci a opuchne jí jazyk!

Ve středu bude vařit svérázná instruktorka jógy Romana (24). Tradiční jídla jí nic neříkají, ráda ochutnává všelijaké chutě, například v zahraničí už vyzkoušela i brouky a jinou havěť, menu však nachystá moderní a svěží. Jak se ale její hosté budou tvářit na kupované asijské nudle, a komu budou chybět tradiční jídla? A co na jejich kritiku Romana řekne? Kdepak, u téhle rázné dámy nehrozí žádná dramata jako v případě Vlada. Tahle zrzka si s ničím nedělá těžkou hlavu, navaří, pobaví, nehroutí se. A to ani poté, co se soutěžící Pavlínka zraní při zábavě, kterou bude „létající jóga“. Křehká plavovláska přitom tvrdila, že má ráda adrenalin… alespoň tedy do chvíle, než si narazí prstík. „Nikdy se mi to na lekci nestalo,“ zavrtí nad její nešikovností Romana hlavou, a na zchlazení jí dá pytlík hrášku.

Čtvrteční večer bude v režii maminky na mateřské dovolené Pavlíny (22). Za plotnou ovšem nebude stíhat a celkově to bude budit dojem, že drží vařečku v ruce poprvé v životě. Recepty si například hledá v mobilu pomocí internetu! Večer bude provázet neustálé čekání. Hosté budou hladoví a Pavlínka se jim nebude moc věnovat, ani je nepřivítá, ani nemá prostřeno… Je evidentní, že by si zasloužila titul Zoufalec týdne, tedy, kdyby se takový uděloval. Čekání mezi jednotlivými chody se táhne, lasagne jsou nedopečené a názor hostů je jednoznačný: Hlavně dělej. Ale zase nic se nesmí přehánět: Jídlo by totiž hostitelka nejraději podávala nedopečené, hlavně, aby to už měla z krku! „Já jsem se musela smát,“ přizná Romana, zatímco Pavlínka dá lasagne ještě do trouby a servíruje místo hlavního chodu dezert…

Poslední velikonoční večeři chystá strojvedoucí Václav (50). Velikonoční téma je vodou na mlýn tohoto milovníka lidových tradic, které ale dokáže ozvláštnit vlastními nápady nebo receptem z Běloruska, odkud pochází jeho druhá žena. Tento zamilovaný novomanžel se předvede nejen u plotny, ale i s mikrofonem v ruce - a to pěkně i s manželkou v kroji. Budou hostům chutnat Václavovy dobroty, nebo je spíš pohladí po duši jeho zpěv? A co řeknou na to, že zapomene dát svým hostům do polévky avizované vajíčko, údajně to nejlepší, a naservíruje ho jen sobě? O zábavu zkrátka nebude nouze. A i když tento rok nebudou Velikonoce kvůli pandemii koronaviru stejné, jako v předchozích letech, něco sváteční a jarní nálady můžou diváci načerpat alespoň prostřednictvím obrazovky televize Prima!

VIDEO: Velikonoční Prostřeno!: Soutěžící Vlado se sesype jako domeček z karet!

Video
Video se připravuje ...

Velikonoční Prostřeno!: Soutěžící Vlado se sesype jako domeček z karet! 

Fotogalerie
12 fotografií