Coby herec Duy Anh Tran na filmovém plátně debutoval právě rolí Songa, zoufalého asijského mladíka, kterého se ujme nerudný profesor v důchodu v podání Aloise Švehlíka. Pro oba, jak nováčka Trana, tak hereckou legendu Švehlíka (postavu nevraživého seniora Rypara měl původně hrát Jan Tříska), to byla jejich první nominace na Českého lva. Tran se navíc stal historicky prvním hercem asijského původu, který mohl sošku získat. Stejně jako Tran, tak ani Švehlík sošku nedostal.

Za tragikomedii Na střeše si kromě již zmíněné klíčové dvojice příběhu o problematickém sbližování naprosto odlišných mohl křišťálového krále zvířat odnést filmař a hercem Jiří Mádl za režii a scénář, který napsal v roce 2011 anglicky jako svůj absolventský scénář na New York Film Academy a vůbec jej neplánoval točit. Dále pak mj. Monika Kristlová coby producentka nejepšího filmu. Nikdo z jmenovaných úspěch neslavil.

Asijský hoch se v Mádlově snímku jmenuje Song Nguyễn. Jde o nejčastější vietnamské příjmení. Nguyễn byla poslední vládnoucí vietnamská císařská (nebo královská) dynastie, a to v letech 1802 až 1945. Na trůně se vystřídalo třináct panovníků tohoto rodu.

Školák Tran po Songovi s hraním nesekl

Tranův Song byl jeho rolí první, ale nikoli poslední. Před kameru si jej pozvali režiséři Viktor Tauš a Matěj Chlupáček na natáčení krimi série Zrádci podle námětu Jiřího Vacka, jednoho ze zakladatelů Národní protidrogové centrály. Děj seriálu je ukázkou tři týdnů života drogového dealera. Zahrál si také v komedii Po hlavě, v níž klíčovou postavu smolaře Indyho ztvárnil Petr Buchta.