První zklamání Troška zažil ještě před začátkem tříměsíčního natáčení, kdy mu Barrandovská studia sdělila špatnou zprávu. „Rozpočet ve výši 10 870 000 Kčs předložený 27. března 1986 nebyl akceptován a byl tedy snížen na 10 200 000 Kčs dle možností Studia,“ dá se ještě dnes dočíst v dochovaném dokumentu z archivu. I tak se ale jednalo o opravdu pohádkový rozpočet, vzhledem k tomu, že tehdy průměrná hrubá mzda činila 3026 Kč.

Dnes je průměrná hrubá mzda 34 105 korun, zkrácený rozpočet by tedy odpovídal v dnešní době 115 260 000 korun. Částka 670 000 Kčs, o kterou Troška přišel, by v současné době činila nějakých 7,5 milionu korun.

Nejprve se začaly připravovat a natáčet ty nejnáročnější scény pohádky. „Rozhodli jsme se natáčení zahájit jedním z nejobtížnějších motivů »Trhu« a pokračovat motivem »Řimbuchovo doupě«, kde hrozilo bezprostřední nebezpečí v začínající rekonstrukci tohoto objektu,” píše se v zachovaných produkčních dokumentech. Realita ale všechny zaskočila.

Právě kvůli tržišti, kde v ději čarodějnice unese princeznu Jasněnku v podání Michaely Kuklové (51), čarodějnicemi z tržiště, zažil režisér poměrně dost nepříjemností. Na prostranství Kampy bylo nutné umístit na třicet stánků se zeleninou, ovocem, pečivem, rybami a dalšími zvířaty. Jenže počasí si »postavilo hlavu« a přichystalo štábu dost deštivé dny a abnormálně vysoké teploty. Vhledem k tomu, že se točilo s pauzami několik dní, naprostá většina potravin se zkazila a byla brzy v nepoužitelném stavu.

„Někteří obyvatelé Kampy se dokonce obrátili na magistrát a stěžovali si na zápach a obrovské množství vos a jiného hmyzu,“ zavzpomínal pro Aha! jeden z pamětníků. Filmaři proto museli zajistit úklidovou četu a všechny zkažené potraviny urychleně odvézt na skládku.

Požár a 45 tisíc jen za střevíčky

Velmi náročné bylo i natočení požáru Řimbuchova sídla, kde Jasněnku věznila čarodějnice alias Helena Růžičková (†67). Byly použity helikoptéry, speciální lanovky a kamery byly zavěšené přímo na hradbách. Aby zřícenina hradu Frýdštejn hořela, vyplýtvalo se stovky litrů benzinu.

A vzhledem k tomu, že má pohádka v názvu ševce, je pochopitelné, že dost z rozpočtu spolykala i výroba a použití spousty bot z barrandovského fundusu. Podle dochovaného dokumentu jich bylo přes třicet. Z dochovaného protokolu byla jejich spotřeba vyčíslena na 3972 Kčs, což by v dnešní době znamenalo 45 tisíc korun.

VIDEO: Michaela Kuklová o Vánocích a o partnerovi

Video
Video se připravuje ...

Michaela Kuklová o Vánocích a o partnerovi Kateřina Štíchová, Lukáš Červený

Fotogalerie
35 fotografií