Finálový večer osmé řady velkolepé taneční show StarDance aneb když hvězdy tančí zahájil Mikolás Josef (23), Čech, který se v soutěži Eurovize dostal z českých zpěváků zatím nejdále, tedy na šesté místo. V publiku seděla celá řada celebrit, například Zdeněk Piškula (20), Simona Vrbická (53), Roman Zach (45), Václav Kopta (53), Miroslav Donutil (67) nebo třeba Radek Banga (36).

Na pódium se vrátily také páry dříve vypadnuvší. Monika Bagárová (24) si zopakovala půvabný walz, Daniela Šinkorová (45) energickou sambu, Adam Mišík (21) žhavé tango, Richard Genzer (51) hravou chachu, Dalibor Gondík (48) předvedl dramatické paso doble, Daniela Písařovicová (40) romantickou rumbu, a Veronika Arichteva(32) skotačivý jive. Všechny dvojice si pak na závěr společně zatančily na píseň, kterou zapěl sám moderátor Marek Eben.

 

První kolo – latinskoamerický tanec

První tanec, tedy jive, zatančil Jiří Dvořák (51) s Lenkou Norou Návorkovou (27). Jejich tanec byl hravým namlouváním a skončil Jiřího mrknutím do kamery. Porota nešetřila superlativy, obvykle drsná Tatiana Drexler se usmívala od ucha k uchu: „Bylo to fantastické, krásné.“ Radek Balaš to nazval dokonalým, málem až archaickým provedením, jakoby z dob, kdy jive vznikal, a vyzvedl krásnou práci s prostorem. Ohodnotili je neuvěřitelnými 39 body, jediný, kdo je neohodnotil plným počtem, byl Václav Kuneš.

Druzí nastoupili David Svoboda (33) s Veronikou Lálovou (27) a předvedli svižný jive na píseň od Elvise Presleyho. „To je srdcovka,“ culil se olympijský vítěz v medailonku před soutěžním tancem. Tatiana Drexler byla spokojená: „Musím vás pochválit, bylo to o něco rytmičtější než minulý týden.“ Radek Balaš se Zdeňkem Chlopčíkem jim vytkli hodně nepřesností, hlavně v pomalých částech, kdy podle nich Svoboda lehce v hudbě předbíhal. Václav Kuneš prohlásil: „Já myslím, že jste se posunuli, od minulého týdne. Ta série zvedaček a přehazovaček... s citem dotaženým do konce. Máte takovou krásnou živočinost.“ Za svůj tanec získali 35 bodů.

Jako třetí vplula na pódium Pavla Tomicová (56) a s ní Marek Dědík (35). Tančili paso doble, které je podle nich dynamické. A je pravda, že Tomicová předvedla nečekanou pružnost i cit pro hudbu. Radek Balaš ohodnotil její hereckou sugesci a dramatický rozměr, vytkl však těžkopádné otáčky a přešlapy. Václav Kuneš je však byl ochotný přehlédnout: „Velmi se mi líbila vaše muzikálnost. Nevím, jestli je to vidět z televizních obrazovek, ale ty detaily jsou fantastické.“ Tatiana Drexler přiznala, že z jejich vystoupení měla „zimomriavky“. Získali 36 bodů, každý z porotců jim dal po devíti bodech.

Druhé kolo - standard 

V dalším kole zvolil Jiří Dvořák s Veronikou Lálovou v rozkošných růžových šatech okouzlující quick step. Podle Zdeňka Chlopčíka si to Jiří Dvořák zcela evidentně užíval a při tanci se příliš uvolnil, takže mu tu a tam něco lehce uteklo. Václav Kuneš s ním ovšem nesouhlasil. „Mně je sympatický, když se občas zapomenete, mně se to velmi líbí,“ oponoval Chlopčíkovi. „Tentokrát jsem měl u vás radost z toho, že to byl tanec od začátku do konce. Čistý tanec.“ Jeho výkonem byla nadšená i Tatiana Drexler: „Mně ty chyby obvykle vadí, ale ne u vás.“ Radek Balaš k tomu řekl: „Fascinovala mě na tom ta věc, že quick step je obvykle takový divočejší, ale v tom vašem podání byl takový něžný.“ Opět vyfasovali 39 bodů, devítku jim dal jenom Chlopčík.

Slow fox si jako druhý tanec vybrali David Svoboda a Veronika Lálová. Svým tanečním číslem přenesli diváky do New Yorku. Kuneš ocenil krásně dotažené ruce. Tatiana Drexler s ním ale nesouhlasila: „Čekám na víc. Několikrát jste se pokoušel dostat partnerku z rytmu, ale ona vás nenechala.“ Radek Balaš si posteskl, že během písně objevil několik momentů, kdy podle něj tanec měl gradovat – a přitom byl v jejich podání poněkud monotónní. Získali opět 35 bodů.

Pavla Tomicová a Marek Dědík nastoupili napodruhé na pódium s velice procítěným valčíkem. Tomicová se svěřila, že pro ni je tanec novou dimenzí sebevyjádření. Vždy se vyjadřovala spíše slovem, a najednou může všechny emoce dát najevo svým pohybem, svým tělem. Taky všechny v sále dojali, bylo ticho, že by byl slyšet spadnout špendlík, a manžel Tomicové Ondřej Malý (52) jen stěží skrýval slzy. Dojatá  byla i Tatiana Drexler: „Emoce tlačí do stoličky, to je až nenormální, to co vy vyjadřujete.“ Podle Radka Balaše v tanci byla bezpochyby hluboká citovost, čekal by ale větší kontrast. „Mrzí mě, že jste nezvolili ostřejší zlom v charakteru těch dvou tanců.“ Václav Kuneš ovšem nešetřil superlativy: „Pavlo, vy se vůbec nebojíte dělat ty pohyby pomalu. A to je velmi složité udělat to tak pomalu a krásně, aby se na vás všichni dívali.“ Dostali 37 bodů, každý z rozhodců jim dal po devíti bodech, jedinou desítku obdrželi od Radka Chlopčíka.

 

Třetí kolo – nejoblíbenější tanec

Jiří Dvořák a Lenka Nora Návorková si připomněli krásné a vášnivé tango z minulého soutěžního večera, které i tentokrát zakončili dramatickou fackou. David Svoboda s Veronikou Lálovou si zopakovali dynamický quick step. A Pavla Tomicová s Markem Dědíkem si zaskotačili jive na píseň Dívka v rytmu zrozená.

Verdikt poroty si vyslechli všichni dohromady, ačkoliv body se tentokrát nehodnotilo. Podle všech čtyř „katů“ to tentokrát bylo naprosto vyvážené. Všichni tanečníci ušli za těch několik dlouhých kol taneční soutěže neuvěřitelný kus cesty.

Freestyle

Dvořák s Návorkovou si pro svůj freestyle vybrali píseň z muzikálu The Greatest Showman, která se k populárnímu herci vlastně i hodila. Jejich číslo bylo velice taneční. Zdeněk Chlopčík měl však drobné výtky. „Velmi krásné vystoupení, ale v některých okamžicích mi tam chyběla souhra, souznění, společný pohyb, pocit,“ posteskl si. Zdálo se mu, že i když byli spolu, spolu vlastně nebyli. Drexler byla spokojená, zdálo se jí to jako velmi odvážný výběr hudby a těžký tanec, a dvojice ho přitom skvěle zvládla. Jiří Dvořák si liboval, že si vždycky chtěl zkusit výrazový tanec. Za svůj výkon dostali 37 bodů.

Video
Video se připravuje ...

Tomicová z StarDance: Už nosím o dvě čísla menší oblečení! Luboš Procházka, Jan Jedlička

Svoboda s Lálovou předvedli energický a elegantní freestyle ve stylu Zorra a během vystoupení se jim podařilo zničit rekvizitu, kord, a u stolu došlo na velice nečekanou improvizaci. „Každý jednotlivý pohyb jsem vám věřil,“ řekl jim k tomu ale Václav Kuneš. Ten pak dvojici dal devět bodů. Ostatní hodnotili osmičkami. Získali tedy celkem 33 bodů.

Freestyle Tomicové s Dědíkem byl jakousi noční můrou na klasickou hudbu, kterou si vypůjčili rovnou od Wolfganga Amadea Mozarta, a zapojili do něj i manžela Tomicové, který si zde zahrál - budete se divit - manžela Tomicové. Tatiana Drexler byla jejím výkonem uchvácená. „Já se vám skláním, já nevím, jestli bych vydržela tolik jako vy. Z nuly na sto. A Marek je nejlepší partner, jakého jste mohla dostat.“ Tomicová si dojatě utřela slzičku. Radek Balaš byl nadšený: „Dokonalá ukázka toho, kdy se ve správný čas přijde se správným nápadem, bravo,“ smál se. Poslední dvojice získala úžasných 40 bodů, tedy plný počet.

Kdyby tedy záleželo na porotě, vítězem by se stal Jiří Dvořák se 115 body,  druhá by se umístila Pavla Tomicová s krásnými 113 body, a poslední by byl David Svoboda se 103 body.

A přesně tak to i dopadlo: Jiří Dvořák s Lenkou Norou Nádvorkovou s přehledem vyhráli.

Je to ale vítěz, co má vratké nohy. Nedávno se totiž provalilo, že tenhle herecký matador se před lety věnoval tanci na velmi vysoké úrovni...

KOMU JSTE FANDILI NEBO POSÍLALI HLASY VE FINÁLE? VYHRÁL VÁŠ FAVORIT? NAPIŠTE NÁM DO DISKUZE POD ČLÁNKEM. 

Fotogalerie
76 fotografií