Zkušební vysílání bylo dokonce zahájeno už 15. května 1993. Do ostrého provozu pak přešlo 20. června téhož roku. U zrodu televize stály takové režisérské osobnosti, jako Jiří Menzel (80), Marie Poledňáková (76), Jan Svěrák (53) či Vít Olmer (76). „Tenkrát jsme tam byli pozváni jako poradci,“ zavzpomínal pro Blesk Olmer.

Krušné začátky

Před čtvrtstoletím se nevysílalo z pražské Palmovky, kde televize sídlí už 20 let, ale z Kongresového centra, a to jen s třicítkou zaměstnanců. Dnes jich je 240. Navíc má televize řadu externích spolupracovníků.

„Bylo to tehdy hodně pionýrské vysílání. Spousta věcí se řešila za pochodu, ale díky společnému nadšení a nasazení se nic zásadního nepokazilo a Premiéra se postupně začala rozjíždět a být u diváků oblíbená,“ řekl o krušných začátcích služebně nejstarší zaměstnanec Primy Antonín Černý. Za svou existenci Prima realizovala téměř 200 vlastních formátů, průměrně 8 ročně.

7 + 1 věc, jež nám Prima přinesla

1. V roce 2005 přišla Prima jako první česká televize s reality show jménem VyVolení.

2. Jako první česká televize Prima natočila původní českou telenovelu – Ošklivku Katku.

3. Prima poprvé uvedla také kultovní adrenalinovou soutěž Pevnost Boyard s českými soutěžícími.

4. Podílela se na zdomácnění »nekonečných« seriálů, a to úspěšnými projekty Rodinná pouta (později Velmi křehké vztahy).

5. Její Receptář Prima nápadů je nejdéle vysílaný hobby pořad v Česku, běží už od roku 2001.

6. Obdobně je Prostřeno! nejdéle vysílaná reality show o vaření (od roku 2010). Mělo i úspěšné VIP verze, kdy kuchtily celebrity.

7. Má nejvíce zpravodajských relací mezi komerčními televizemi – 7 denně (od Poledních zpráv po Top Star). Jako jediná vysílá zprávy i z mobilního zpravodajského studia.

+ BONUS Roman Šebrle (43) je jediný olympijský vítěz na světě, který moderuje hlavní zpravodajskou relaci celostátní televize.

Víte, že...

Když v lednu 2004 prohrála svůj boj s rakovinou národem milovaná herečka Helena Růžičková (†67), v den jejího pohřbu byl celý den věnovaný jen jí.

VIDEO: To musíte vidět! Premiéra Evy Perkausové ve Zprávách na Primě!

Video
Video se připravuje ...

To musíte vidět! Premiéra Evy Perkausové ve Zprávách na Primě! FTV Prima

Fotogalerie
22 fotografií