Další případy, ve kterých ho diváci uvidí, budou součástí premiérového cyklu už od pondělí 12. března v 16.50. Tomáš Soukup snil o práci policisty odmalička. Jak sám říká, od doby, kdy mu babička pouštěla policejní filmy a seriály, se v této profesi zhlédl. Letos tomu bude 10 let, co se mu sen o policejní uniformě splnil. Za tu dobu stačil už několikrát naplnit poslání, které u policistů vystihuje heslo Pomáhat a chránit. V policejní uniformě, i v době, kdy byl mimo službu, byl doslova na správném místě ve chvíli, kdy na jeho pomoci závisel lidský život.

Za svou zatím poslední záchranu obdržel i medaili za statečnost. „Měli jsme s kolegou krátce před koncem služby, bylo chladné lednové ráno, když jsme ve vysílačce slyšeli oznámení o tonoucím ve Vltavě v pražské Troji. Na místě jsme zjistili, že u někdejší spadlé lávky přes řeku se převrhl kajak s mužem. Povšimli jsme si nedalekého hasičského vozu i dalších kolegů, čas na rozmyšlenou ale moc nebyl. S kolegou jsme skočili do Vltavy.

VIDEO: Podívejte se na ukázku Policie v akci!


Nestačil jsem si ani sundat kombinézu a kanady,“ vzpomíná Tomáš Soukup na 28. leden tohoto roku, kdy svou rychlou reakcí společně s kolegy zachránil život neznámému muži. Odvahu a schopnost okamžité reakce v nečekaných situacích projevil Tomáš Soukup v minulosti mnohokrát. Za záchranu života byl oceněn už za čin, kdy ve svém volnu v parném letním dni zachránil z Vltavy tonoucí ženu nedaleko pražského Podolí. Chladnou hlavu zachoval i v případě zahraničního turisty, kterému na Újezdě po pádu pod tramvaj praskla lebka. Podpraporčík Soukup silné krvácení zastavil vlastním tričkem. „Jeli jsme tehdy zrovna kolem, když jsme si zraněného muže všimli. Kolega sice našel pár náplastí, ale to nestačilo. Serval jsem proto ze sebe služební tričko a obvázal muži hlavu,“ popisuje bleskový zákrok Tomáš Soukup.


Podpraporčík Soukup sám druhým bez váhání pomáhá, jakou má s ochotou i odvahou jiných pomoct druhým zkušenost on sám? „Moje zkušenost je taková, že nám kolikrát pomáhají lidé, do kterých by to nikdo neřekl. Nechtějí být určitě superhrdiny, doma je ke slušnosti a ochotě pomoci prostě vychovali. I když je to vidět zejména u starších ročníků, i ty mladší se dnes už méně bojí pomoct. A u dopravních nehod a menších kolapsů minimálně volají záchranku, policii nebo hasiče,“ říká. Tomáše Soukupa mohou diváci pořadu Policie v akci vidět mimo jiné v příběhu Utajená zbraň ve čtvrtek 15. března.

Sledujte pořad Policie v akci v 16.50 každý všední den na Primě.

Fotogalerie
3 fotografie