Když se na internetu objevilo video s vystoupením Michala Šepse v letošním ročníku pěvecké soutěže Česko Slovenská SuperStar, během pár dní ho shlédnulo přes 100 tisíc lidí. A v komentářích pod jeho videem se nenašel snad nikdo, komu by se vystoupení nelíbilo. „Koukal jsem na to a nechápal (smích). Jsem rád, že se to reggae líbí a děkuju za to. V Česku jsou prostě pohodoví lidi. Už mě zastavují i na ulici. Vždycky pokecáme a pohoda,“ říká Šeps.

Když přijde řeč na Čechy, tak Michal rozhodně nesdílí názor Jiřího Macháčka, který v kultovních Samotářích říká, že se v téhle zemi málo hulí. „Koukal jsem na nějaké statistiky, podle kterých má v Česku zkušenost s kouřením marihuany sedmdesát osm procent populace. Teď už jen chybí, aby začali poslouchat to reggae, které ke kouření marihuany patří,“ usmívá se mladík.

Šepsovi přitom k získání tisíců fanoušků stačila rozladěná kytara, umění napodobit pusou zvuk trumpety a hluboký chraplavý hlas, který zní, jako kdyby skutečně patřil nějakému černošskému reggae zpěvákovi z Jamajky.

K reggae se dostal před sedmi lety

Michalův netradiční zpěv dokázal zaujmout nejen diváky, ale i porotu. Postavit se před čtveřici zkušených hudebníků v soutěži SuperStar s reggae písní přitom chtělo dost odvahy. Od prvního ročníku SuperStar z roku 2004 se totiž v soutěži snad žádný reggae zpěvák neobjevil. Ukázalo se však, že mezi již tisíckrát slyšenými rockovými a populárními písničkami je reggae žánr svěží vítr a šestnáctiletý mladík tak uspěl na plné čáře.

Jak se ale k reggae vůbec dostal? „Když mi bylo devět let, tak naši koupili satelit a na jedné americké stanici dávali každý večer záznamy z policejních honiček a jako znělka tam hrála reggae písnička Bad Boys od Boba Marleyho. Strašně se mi líbila, hned mi to začalo proudit v krvi,“ vzpomíná objev letošní SuperStar, který je podle bookmakerů sázkových kanceláří favoritem na výhru v celé soutěži. „Kdybych v SuperStar vyhrál, udělal bych nějakou pořádnou párty a koupil si novou kytaru a letenku na Jamajku. Jamajka je pro reggae zpěváka něco jako pro muslimy Mekka.“

Pusou umí napodobit dechové nástroje

Michal se věnuje hudbě už od svých šesti let. Není divu, že s ní začal tak brzo. Jeho maminka je totiž učitelka hudební výchovy (a chemie) a k hudbě ho přivedla. Během deseti let se pak nenaučil hrát pouze na kytaru, ale na celou řadu dalších hudebních nástrojů. „Kromě kytary hraju ještě na housle, na klávesy, na bicí a na basovou kytaru. Pusou pak umím napodobit trumpetu, saxofon, klarinet a didgeridoo. Také skládám muziku a píšu si texty,“ přemítá mladý hudebník. „Už jsem si díky reggae párkrát vydělal i nějaké peníze. Hrál jsem na promenádě v Chorvatsku. Občas si zahraju v klubech i na festivalech. Nejvíc jsem si vydělal asi pět set korun.“

Fanynky jásejte, přítelkyni nemá!

Pokud někde potkáte Michala, zřejmě ho těžko uvidíte bez pestrobarevné čepice, kterou nesundává za žádných okolností. I oblečení má vždy jiné než jeho vrstevníci a málokdy na sobě nemá tričko s podobiznou reggae modly Boba Marleyho. „Spolužáci to ale berou úplně normálně. Reggae totiž žerou. Na škole jsou všichni velký pohodáři. I holkám se to líbí. Jen rodiče si museli chvíli zvykat, ale už si zvykli,“ usmívá se Michal Šeps.

I když holky na Michalovu hudbu slyší, na přítelkyni nadějný zpěvák ještě čeká. „Žádný vztah zatím nemám. Moje největší láska je v současné době pouze hudba,“ přiznává mladík.

Fotogalerie
9 fotografií