Obyčejná holka, ufon nebo geniální ozdoba showbyznysu? Adela Banášová oslavila třicítku a slovenský deník Nový Čas ji pověřil sestavením netradičního životopisu. Jak se z něj dozvíte, známá moderátorka musela na své cestě životem tvrdě bojovat o každý kousek uznání, ale bez těžkých mezidobí by to vlastně nebylo ono.

1. Narodila jsem se dvěma výjimečným lidem a k jedné úžasné sestře. Na inkarnačním oddělení mi tuto rodinu velmi doporučovali. Že prý poté, co jsem v minulém životě žila mezi mamuty, to bude velmi příjemné. Hned jsem uznala, že nelhali. Adelin otec Jozef je totiž diplomatem a bývalým exposlancem. Když byla Adela malá, přestěhovali se do Německa.

2. Ve východoněmecké školce jsou divné děti. Mluví jinou řečí než já. Tak mi dělají trochu problémy. Mám hnědou igelitkou a v ní dvě jablka. Nesmím je sníst, protože bych ztratila kontakt s domovem. Toto že je život? Moderátorka si stěžuje na krušné chvíle v neznámém prostředí.

3. Když jsem slavila páté narozeniny, uvědomila jsem si, že stárnu. Na ukazování věku potřebuji dokonce celou jednu ruku. A že brzy použiji další a že mi jednou nebudou stačit ani chodidla. Byla to moje první a poslední deprese z věku. Ze stárnutí si nic nedělá, není typ ženy, která by to řešila.

4. Vím, že mám ráda chřipky. Tehdy jsem se mohla dívat na pohádky na VHS. Miluji i zvuk toho, když kazetu hltá přehrávač a po chvíli se pustí Palculienka (pohádka H. Ch. Andersena česky známá pod jménem O Malence pozn. red.). Nějak se mi zlepšuje stav. Už vím, že půjdu zas do školky a bude po pohádkách. Na špatných věcí si snažila najít to příjemné.

653437:gallery:true:true


5. V deseti jsem zjistila, že když ve Vídni nosíte do školy oblečení po sestře, jak se to v našich končinách běžně dělá, začnou vám spolužáci nosit své vlastní v rámci humanitární pomoci. Vždyť jsem ze Slovenska a tam je nyní ta jugoslávská válka. Děti v Německu braly Adelu jako dítě z rozvojové země.

6. V létě pracuji na stavbě našeho domu. Každá, i ta desetiletá ruka je dobrá. Natírat radiátory, škrábat omítky, odhodlaně jsem sama zbourala stěnu ve sklepě. Objevuji kouzlo manuální práce. Má viditelný smysl. Možná se budu i já jednou živit něčím smysluplným.

7. S příchodem na gymnázium jsem si oblíbila rakouské učitele. Jsou vtipní, jsou jiní, nutí nás přemýšlet a respektují nás.

8. Je mi čtrnáct let a ze srandy jdu na konkurz do VTV. Pořád vypadám jako Kurt Cobain a své první zkušební živé vysílání považuji za vrchol svých televizních zážitků. VTV (Vaša televízia) byla v letech 1995 až 2000 televizní stanicí na Slovensku. Nahradila ji poté TV Markíza.

653438:gallery:true:true

9. Stále vypadám jako frontman skupiny Nirvana, přesto mě jedna teta během hodiny dějepisu vybere do modelingové agentury a posílá mě na modelingovou soutěž. Mezitím mě všude představují jako bývalou modelku a já se při tom strašně stydím.

10. Je mi sedmnáct. Můj první den v Markíze. Jdu dělat reportáž na autobusovou zastávku. Bojím se. Tento svět televizního zákulisí poznávám další tři roky.

11. Koupila jsem si první ojeté auto. Mým oblíbeným rychlostním stupněm je čtyřka. Že se dá podřazovat, zjišťuji postupně. Hlavně, když se mi spolužáci na zadním sedadle v zatáčce naskládají na sebe do jednoho rohu.

12. Konkurz do FUN rádia. Přijali mě. Přes víkendové ranní vysílání zjišťuji, že mlčenlivý odporný technik je plánovanou zkouškou mé odolnosti. Po třech měsících staženého žaludku se mnou promluví. Jsem v týmu. FUN rádio se těší stejné popularitě jako u nás Evropa 2.

653439:gallery:true:true

13. Ve FUN rádiu jsem pochopila, že existuje práce, kde člověk funguje s kamarády a že pro zdravou psychiku se do ní vyplatí chodit denně. I ráno. I kvůli Sajfovi, mému nejlepšímu kamarádovi. Matěj Sajfa Cifra je Adeliným dlouholetým pracovním kolegou v rádiu. Z jejich vztahu pak vzniklo nerozlučné přátelství.

14. Zmínila jsem už nějaké rozchody? Ano, už jich mám pár za sebou. Tehdy jsem byla v dlouhém údolí smutku a zoufalství. Jediné, co vím, je, že nebudu jako máma. Svatba v devatenácti s první láskou nehrozí.

653440:gallery:true:true

15. Pochopila jsem, že generační rozdíl není mýtus. Baví mě Simpsonovi. Cítím se tam zvláštně. Ale opět přichází období s názvem - Bojuj, dívko, problémy jsou něco úplně jiného.

16. V SuperStar jsem kupodivu zjistila, že nikomu v STV nepřekáží asymetrie mé tváře na moderování show v hlavním vysílacím čase. Pak jsem zjistila, že ale některým divákům ano. Oni umí psát e-maily? Dokonce kritické? Proč? Vždyť jsem jim nic neudělala. Období s názvem - Vzbuď se, dívko. Moderováni soutěže Superstar ji katapultovalo mezi top moderátory.

17. Jsem Magistra. Nemám to v občance, nevím, jak se to řeší. Ale jsem Mgr. Přichází dlouhodobá etapa hloupnutí. Žádné povinné texty, žádné zkouškové.

18. Stěhuji se od rodičů. Ale jen o dvě stě metrů. I tak jsem tam skoro každý den na kávě. Ale už vím, jak se pouští pračka.

19. Tak dobře, ještě jednu SuperStar, ale pak už stačí. Vždy je kolem toho takový humbuk!

653441:gallery:true:true

20. Let's Dance? No dobře, vypadá to na solidní projekt. Ten, co to vyhrál s Fialovou, je fakt milý, ale divný, ne? Adele bylo nabídnuto, aby účinkovala v populární show o tancování, nakonec nabídku přijala.

21. Mám super neteř Natálku. Je po mé super sestře Marii. Děti jsou skvělé. Kdy jsme my dospělí o to přišli?

22. Tak dobře, ještě jednu SuperStar, ale pak už dost. Vždyť je třeba dělat i něco jiného. Nemusí to být tak velké, ale trochu jiné.

23. Z té manuální práce asi nic nebude. Ale dělala bych i manuální práci s takovým úžasným týmem, jak dělám všechny projekty. Děkuji Bohu za lidi, které mi posílá do cesty. Však vy víte, kteří to jste. Adela se moderováním totiž slušně uživí.

24. Ano, zatančím si v Let's Dance. Když už tento záhadný svět ještě záhadnějšího showbyznysu má spravedlivého Boha, tak ví, že tohle je úskok z reality, který mi udělá konečně dobře. Ale že až tak dobře, to jsem nevěděla.

653442:gallery:true:true

25. Peťo je výjimečně férový, dobrý, zábavný, přitažlivý, inteligentní a nejpohodovější člověk mého života. Hodně se od něho učím. Bůhví co a kolik nám toho spolu osud dopřeje. S tanečním partnerem Petrem Modrovským po pořadu Let´s Dance začala chodit.

26. Tak tedy ještě jednou Československá SuperStar? Bojím se. U nás si už na mě zvykli. Ale co Češi? Uf, prošla jsem. Vážím si toho. Nemuselo to tak být. Adela měla zbytečný strach z moderování Česko Slovenské Superstar, nakonec vše zvládla a po boku Leoše Mareše jen zářila.

27. OK, už je těch OTO cen nějak dost. Už je i absolutní. Na poličku se již další nevejde. Znamení? Opravdu mi na tom tak nezáleží, jak si sama nalhávám? Nepotřebovala bych zase období - Hej, děvče, bojuj, problémy vypadají jinak!? Adela je u našich sousedů tak oblíbená, že už neví kam s cenami. OTO je obdoba českých cen TýTý.

653443:gallery:true:true

28. Vždycky jsem chápala, že život končí a že jednou to přijde i na mě. Potvrdil mi to dědeček. Její dědeček letos zemřel a Adela z toho byla dlouhou dobu špatná.

653139:gallery:true:true

29. Je zde vlastní show. Splnil se mi sen? Splnil se mi sen o možnosti posunout se jinam. A je tu období s názvem - Dívko, bojuj. Vzrůstá počet pozitivních ohlasů. Ale nejde to snadno. Osvěžující pocit. To jsem potřebovala? To jsem potřebovala. Adela každý všední večer moderuje svůj pořad Adela show na TV Markíza.

30. Že by přece hrozila ta manuální práce? Nuže, uvidí se. Bude mi třicet a mám si zhodnotit předešlé roky do časopisu. 12. října mám narozeniny. V ten den objevili Ameriku, v ten den vyšla moje nejoblíbenější kniha Stopařův průvodce po galaxii, věru, není to ledajaký den.