Zjistíme něco, co jsme ještě nezjistili? To určitě budou vědět v hospodě vedle legendárního kostelíku. A věděli. Seděli tam u piva a panáků tři kumpáni. Začali jsme vyzvídat a zprvu se kamarádsky vůbec netvářili. Potom se jim nás zželelo. „Už jste psali všechno, ale víte, že támhleta kančí hlava na stěně je Menšíkova?“ pravil najednou Zdeněk a prozradil, že kance zastřelil seriálový řidič autobusu Čihák, kterého ztvárnil právě Vladimír Menšík (†59). To prý pršelo a režisér František Filip nemohl natáčet.

Kance zastřelit nechtěl

„Štáb měl základnu tady v hospodě, a tak tam někdo z vesnice navrhl, že se může jít na kance. Menšík nechtěl, nakonec si ale půjčenou flintu vzal do ruky,“ popisoval zase Jirka. „Kanců bylo tehdy hodně. Menšík ho střelil na louce tady kousek před Jelencema,“ pokračoval Jirka. „No jo, ale on střílet vůbec nechtěl. Prý je toho zvířete škoda. Nakonec se ale nechal vyhecovat,“ doplnil kamarády Pepa. Menšík prý schválně mířil jinam, kanec se ale pohnul a herec se trefil. „Byl z toho úplně špatnej a styděl se,“ vzpomíná Zdeněk.

To zvíře už nepozřu

Kance zastřelil Menšík, byl tedy jeho, herec si ho ale k údivu všech nevzal. „Nechte si ho tu a snězte si ho. Já už kance, i když mně to vždycky chutnalo, nikdy nepozřu,“ pravil prý Menšík. A vesnici tak dopřál kančí hody. Baštili prase se zelím, se šípkovou omáčkou a dokonce si ho udělali načerno s rozinkami a švestkami. „Tu kančí hlavu někdo sbalil, a když se po letech začaly hledat trofeje z Chalupářů, našla se a pověsila na Menšíkovu počest tady v hospodě. To byl sakra herec, nemyslíte?“ zasnil se Jirka a kopl do sebe dalšího panáka. V tu chvíli přišla Věra a přinesla nám domácí bramboráky se škvarky. „Takhle tady místní hercům tehdy podstrojovali, tak si to okuste,“ upozornil Jirka, manžel Věry.

Když se seriál natáčel, Jirka se zrovna vrátil z vojny. „Bylo mi dvacet. Seriál se začal natáčet v roce 73, ale v televizi ho dali až před Vánoci 75. Byla to pecka. A víte, co bych chtěl? Za rok to bude 40 let. Přivezte sem Jiřku Bohdalovou, režiséra Filipa a všechny, co ještě žijí, uděláme mejdan,“ měl nápad Jirka. A tak jsme se nakonec dohodli, že jubilejní oslavu ve Višňové – Třešňové uspořádá pod kančí hlavou Menšíka Blesk a že bude dělat všechno pro to, aby idoly malebné vesnici ve Středočeském kraji přivezl.

Fotogalerie
6 fotografií