Hostem Podcastu Blesku byl Libor Pokorný alias Libo-Wan už v minulosti, kdy jsme probírali svět nerdů a společný projekt dvou kluků, Libora a Jana Vítů Nerdopolis, který právě nerdy baví a přináší kromě zábavy i informace, podcasty a rozhovory týkající se světa sci-fi a fantasy. A do něj zveme i vás. Obzvláště, jste-li fanoušci komiksových filmů, kterých i letos přišla do kin slušná nálož. Flash, Spider-Man: Napříč paralelními světy, další Ant-Man a Shazam!, závěr Strážců galaxie nebo třeba Blue Beetle, ještě horké jsou v kinech Marvels, na Disney Plus nastupuje seriál Echo…

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023): Miles Morales, nyní na plný úvazek dobrý soused Spider-Man v Brooklynu, se znovu setkává s Gwen, se kterou se vydá na zběsilou jízdu Mnohovesmírem...
Autor: Falcon

Než se ale pustíme do zhodnocení letošního roku, podívejme se dál, až na přelom milénia. Jaké to bylo před nástupem Marvel Cinematic Universe, tedy mediální franšízou se superhrdiny komiksového vydavatelství Marvel Comics? „Tuhle komiksovou filmovou éru si spojujeme třeba se Supermanem s Christopherem Reevem, možná s devadesátkami – s Batmanem Tima Burtona. Postupně až k Spider-Manovi (2002), který tehdy jako první snímek vůbec v kinech vydělal za první víkend víc než 100 milionů dolarů v amerických pokladnách a vypadalo to, že by to mohl být nějaký úsvit pro tenhle žánr,“ vzpomínal Libor, kdy komiksové šílenství začalo.

Podle něj ale ten skutečný boom, chvíle, kdy producenti zjistili, že mají v ruce něco, co vydělává, přišel s Iron Manem v roce 2008. „Vytyčil tu cestu a ten vzorec, který se dal replikovat. Marvel si kolem toho vystavěl celou svojí příběhovou linku, která se vlastně vine až do dneška, a nějakým způsobem se ji snažilo napodobit DC studio,“ říká Libor. Letošním filmům se přes velká očekávání nedařilo, tvůrcům došel dech, diváci se nudili. Až na výjimky, jakou je Spider-Man: Napříč paralelními světy. „Je to krásná ukázka toho, že to téma se dá ještě dělat jinak. Jiným způsobem, než předvádí filmový Marvel nebo DC. Je tam větší využití komiksových prostředků, animovaná forma samozřejmě nabízí širší možnosti...“

Po mnoha letech dalším a svého druhu jediným českým zářezem letos byl seriál Voyo s názvem Vědma o odvěkém souboji dobra se zlem, světla s temnotou. „Obecně je dobře, že Voyo projekt produkovalo. Fantasy je náročný žánr, z hlediska rozpočtu, triků... S hrdinskou fantasy si teď pohrává pohádka Princezna zakletá v čase. Mě Vědma obešla, ale rád bych podpořil tvůrce a do Voya vzkázal: Nezanevřete na žánr, pokračujte v hledání zajímavých fantasy témat.“ Řeč přišla i na zářijové výročí 50 let od úmrtí Johna Ronalda Reuela Tolkiena, kdy se čtenáři dočkali a dočkají několika nově vydaných knih. Pořád se mezi českými nerdy drží jeho odkaz, čtou se Pán prstenů, Hobit…? „Já bych řekl dokonce, že se jeho odkaz ctí až fanaticky. Tolkien je asi vlastně mezi nerdy jedna z mála autorit, která máš skoro zbožštělou podstatu,“ míní Libor.

Když nerd zpovídá nerda... Redaktor Blesku Ivan D. Hladík (vpravo) si na to vzal tričko s motivem potterovských Bradavic, host Libor Pokorný s Tealcem z Hvězdné brány.
Autor: Blesk – Michal Protivanský

Probrat jsme stihli i příští rok, který slibuje premiéry dalších kousků. Přijde třetí Deadpool, Thunderbolts, Captain America: Nový svět, pak se nejspíš začnou realizovat nová pokračování Avengers. Čeká se, že budou odhaleny detaily příprav seriálové verze Harryho Pottera. A opět začne série festivalů nejen pro nerdy. Jaké to všechno bude? A vrátíme se naplno do kin, nebo zůstaneme věrní obývákům? „Popřál bych nerdům, abychom dostávali víc zážitků, které nás donutí skutečně jásat z toho, co jsme dostali. Zároveň, ať má každý otevřenou hlavu, ať dá prostor tomu dílu přijít, než si začne formovat názor. V momentě, kdy to je na stole, ta věc v televizi, v knižní podobě, potom je prostor pro oprávněnou kritiku,“ řekl také Libor Pokorný, Libo-Wan.

Co ještě zaznělo? – Mají smysl adaptace knižních hitů? Není překomiksováno? Nebo: Kde byl Gondor, když padly západní Úvaly? Probíráme v novém dílu Podcastu Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme dost komiksových paskvilů? Chce se nám ještě do kin? Odpovídá půlka Nerdopolis!