Prachy, jenom prachy nečekají…
Moudra o tom, jak lze být šik bez peněz dostanete na mnoha místech, ovšem většinou ne od lidí, kteří bez peněz opravdu jsou.  Návody, aby si dotyčná koupila kvalitní boty, teze o tom, že nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci, se bohužel netýkají těch, kdo do oblečení investují maximálně stovky a ještě na to dlouho šetří. 

Pokud budete oslnivě mladé, a alespoň průměrně hezké, podaří se vám vypadat obstojně i v levných hadřících, pokud je mládí pryč, do důchodu daleko a plat pod celostátním mediánem, jste ideální obětí pro lovkyně módního pekla.  Módních expertů jako je naše Františka se naopak bát nemusíte, „red carpet“ vám totiž nejspíš nehrozí a pokud byste se na něj někdy dostaly, zřejmě to bude spojeno s jistou finanční injekcí.

Šaty dělaj člověka
Možná se o módu nezajímáte, ale ona se zajímá o vás, minimálně vidíte, co nosí lidé kolem vás, módní povědomí tvoří zrovna tak komentátorky v televizi, jako sortiment místního asijského obchodníka a ať chcete nebo ne, čerpáte ze svého okolí „nápady“. Nápady, určené pro někoho jiného, nebo nápady v zásadě zcela správné, jen dodavateli levných oděvů poněkud nedokonale interpretované.  Jistá dávka napodobenin už zabije každé oblečení a pokud ji doplníte i podobnými líčidly, zabije i kdejakou krásu. Není to fér, ale šaty dělají člověka, takže je někdy bezpečnější obléct si bílé tričko… to, které bude držet tvar, ovšem stojí stejně jako napodobenina Rhianiny blůzy v podání korejských šiček.

Nuda? Díky za ni.
To, že se Češky oblékají nudně, je už takřka klišé rozhovorů s módními tvůrci.  Zaplať pánbů, říkám já, ona kombinace vzorů vypadá jinak u Missoniho a jinak, když kombinujete trochu oprané proužky s trochu křivými puntíky. Tón dělá muziku, jak se říká a bohužel ještě nikdo nepřišel na to, jak ze šejderem sešitých švů na levné látce udělat stylovou záležitost.  Jednobarevné triko s džínami si pak sice nevyslouží absolutorium, ale aspoň není terčem posměchu a to je často maximum, čeho lze s na kost ořezanými prostředky dosáhnout.
Nuda? Lepší chleba s máslem, než mňamka z mimibazaru, lepší nuda, než … jiná mňamka.


Jen jednu jedinou prosbu k českém ulici mám. Legíny jsou jen klon punčocháčů, ne kalhot. Prosím zacházejte s nimi podle toho.