Jedná se o velmi moderní metodu, která pomůže tomu, aby tělo zemřelého mohlo být i několik týdnů po smrti vystavováno při normální pokojové teplotě bez potřeby chlazení a nedocházelo k rozkladným procesům. Součástí je kosmetická úprava zesnulého speciálními přípravky a pomůckami. V USA je tato metoda zcela běžná, více než 95 procent zesnulých bývá takto ošetřeno. A jak proces funguje? Je to taková dialýza. Krev zesnulého je z těla drenážována, nahradí se konzervovanou a dezinfekční tekutinou z formalinu a methanolu. Tím se pozastaví proces rozkladu. Výhodou metody je, že tělo si udrží přirozenou barvu a nevykazuje typické zápachy. Pozůstalí se mohou přijít se zesnulým rozloučit k otevřené rakvi.

Největší pohřby v dějinách lidstva

Zřejmě největší pohřeb v dějinách se pojí se jménem premiéra indického svazového státu Tamilnádu a oblíbeného spisovatele Kondžívarama Annaduraie. Tomu se na jeho poslední cestě přišlo údajně poklonit neuvěřitelných 15 milionů lidí.

Fotogalerie
1 fotografie

Victor Hugo (1885) - Když v květnu 1885 zemřel ve třiaosmdesáti letech významný francouzský spisovatel Victor Hugo, Francie mu uspořádala státní pohřeb a tělo uložila v pařížském Pantheonu. Na poslední cestě jej doprovodily dva miliony lidí.

John Kennedy (1963) – Americký exprezident byl zavražděn ve 46 letech při návštěvě Dallasu 22. listopadu 1963. Na jeho pohřeb se do Washingtonu sjelo 220 nejvyšších státníků ze 102 zemí světa. Smuteční procesí sledovalo 800 tisíc lidí. Jeho mottem bylo: „Neptej se, co může tvá zem udělat pro tebe. Ptej se, co pro ni můžeš udělat ty.“

Elvis Presley (1977) – Král rokenrolu zemřel ve 42 letech oficiálně na zástavu srdce v srpnu 1977 ve svém domě Graceland u Memphisu ve státě Tennessee. Ve svém luxusním sídle byl také pochován a posledního rozloučení se mohlo zúčastnit 75 tisíc Elvisových fanoušků. Jeho hrob se poté stal poutním místem.

Lady Diana (1997) – Pohřbu princezny Diany se zúčastnilo v září 1997 přes milion lidí v ulicích Londýna a v televizi poslední rozloučení sledovalo na 2,5 miliardy lidí ve 187 státech světa. Ve Westminsterském opatství bylo přítomno 1900 smutečních hostů včetně řady politiků a celebrit z uměleckého světa. Diana zahynula při dopravní nehodě v 36 letech.