21:45 - I am alive and I am here forever (Jsem živý a jsem tu navždy), svítí v sále nápis. Rozloučení s Michaelem Jacksonem končí.

Fotogalerie
77 fotografií

21:40 - Za zvuků písně Man In The Mirror odnesli rakev s Michaelem.

21:38 - Nyní už pláčou všichni, mluví Jacksonova dcera Paris! "Chci jen říct, že jsi byl nejlepší tatínek na světě," pláče dívka.

Dcéra Jacksona Paris.
Autor: CNN

21:38 - Na pódiu je přítomna i Michaelova slavná sestra Janet.

Janet Jackson na rozlúčke so svojim bratom Michaelom
Autor: ČTK

21:33 - Na pódiu je Jacksonova rodina. "Všem vám jako rodina moc děkujeme," prohlásil Michaelův bratr. "Část tebe bude žít navždy ve mně, část tebe, bude žít navždy v každém z nás. Moc to bolí. Vzpomínám, jak jsme přišli ze školy, vzali si něco k jídlu a šli nahrávat," říká se sevřeným hlasem další z bratrů Marlon. "Nikdo nepochopí, kolik bolesti musí člověk unést... Možná, že teď už ti dají pokoj..." "Prosím, pozdravuj v nebi mé mrtvé dvojče," dodává další z bratrů.

Rodina Jacksona.
Autor: CNN

21:31 - ´Heal The World´ dozněla, obecenstvo ji odměnilo potleskem vestoje. Na plátně se objevil sám Král na fotografii v červené košili.

21:27 - Celá plejáda zpěváků na pódiu interpretuje Michaelův song ´Heal The World´, nad nimi se na plátně tyčí obrovská zeměkoule. Na pódiu jsou se zdviženýma rukama i malé děti.

Heal the world
Autor: CNN

21:24 - Zní humanitární megahit ´We Are The World´, na jehož vzniku se s Lionelem Richiem v roce 1985 Jackson podílel. Zpívá Jacksonova rodina a mnozí další.

21:18 - Zpívá finalista soutěže Britain´s Got Talent, dvanáctiletý Shaheen Jafargholi, který se v letošním ročníku soutěže prosadil právě interpretacemi písní Michaela Jacksona. Po něm hovoří producent a choreograf Kenny Ortega.

Shaheen Jafargholi
Autor: CNN

21:17 - Na Michaela vzpomíná Smokey Robinson. "Nikdy bych neřekl, že tohle dokáže desetileté dítě," napadlo ho, když prvně slyšel zpívat Michaela píseň, kterou mu napsal.

21:10 - Na plátně promítají desetiletého Michaela při jeho sólovém televizním vystoupení s The Jackson 5.

21:06 - Zpěvák Usher zpívá píseň ´Gone Too Soon´, kterou kdysi Michael věnoval chlapci Ryanovi, který zemřel na AIDS. Song ´Odešel příliš brzy´ nyní dostává nový rozměr. Po svém vystoupení jde obejmout Michaelovu matku.

Usher
Autor: CNN

21:04 - Kongresmanka Sheila Jackson Lee oceňuje Jacksonův humanismus. Zároveň dodává, že podle Ústavy je človek nevinný, pokud mu není prokázána vina. Naráží tím na Jacksonovy soudní procesy.

20:56 - Na zpěváka vzpomínali syn Martina Luthera Kinga Martin Luther King III se sestrou Bernice.

20:46 - Zní Michaelův oblíbený song ´Smile´. Zpívá Michaelův bratr Jermaine.

20:42 - Dojatá Brooke Shields přirovnává Jacksona k Exupéryho Malému princi a cituje z knihy. "Michaelova oblíbená píseň byla ´Smile´ od Charlieho Chaplina," prozradila ještě herečka.

Brooke Shields
Autor: CNN

20:37 - Na pódiu je Jacksonova kamarádka, herečka Brooke Shields. "Vždycky, když jsme spolu někam šli, pak byly v novinách tiutlky ´Podivná dvojice´, ale mně to bylo jedno. Znala jsem Michaela od 13 let a bylo mezi námi opravdové pouto. Oba jsme chápali, jaké to je být ve světle reflektorů od útlého věku. Vždyky jsem ho škádlila slovy ´Já jsem začala hrát už v 11 měsících, ty ses flákal, zpíval jsi až od pěti!´ Nikdy jsme nespolupracovali, i když se mě jednou neúspěšně snažil naučit tanec Moonwalk. Ale moc jsme se spolu nasmáli. Michael se moc rád smál. Měl krásný, čistý smích... Byl ale i škodolibý. Vzpomínám, jak mi večer před svatbou Elizabeth Taylor zavolal, abych šla s ním. Nakukovali jsme pak v předvečer k Elizabeth do pokoje, abychom viděli svatební šaty. Elizabeth tam spala a my se moc smáli. Na svatbě jsme pak tvrdili, že jsme matka a otec nevěsty."

20:32 - Sálem zní kytarové sólo na melodii Jacksonovy písně Human Nature z alba Thriller. Hraje John Mayer.

20:29 - Al Sharpton promlouvá k Jacksonovým dětem: "Na vašem tatínkovi nebylo nic podivného. Podivné bylo jen to, s čím se musel vypořádat." Obecenstvo tleská.

20:26 - Hovoří Reverend Al Sharpton: "Na celém světě se dnes lidé shromáždili, aby uctili člověka, který naučil lidi milovat. Když Michael začínal, svět byl úplně jiný. On svou osobností přetvořil celý svět - hudební svět. Vytáhl si kalhoty a dokázal roztrhnout oponu, která bránila černým lidem v seberealizaci, to se týká i lidí z Asie a hispánců.

20:19 - Sálem zní Jacksonova píseň ´Will You Be There´ v podání v podání zpěvačky Jennifer Hudson. Do písně je ze záznamu pouštěn originální hlas Michaela Jacksona.

20:14 - Hold Michaelovi vzdávají basketbalisté Kobe Bryant a Magic Johnson. Vzpomíná, jak se zpěvákem jedl Kentucky Fried Chicken.

20:06 - "Tohle je chvíle, u které jsem si přál, abych se jí nedožil. Myslím to vážně," prohlásil zpěvák Stevie Wonder. "Michaela tady potřebujeme, ale Bůh jej jistě potřeboval více." Wonder sedí u klavíru a zpívá.

Stevie Wonder
Autor: CNN

20:01 - Na plátně se promítá sestřih Jacksonových klipů a vystoupení.

19:55 - Hovoří zakladatel vydavatelství Motown, které se specializuje na černošskou hudbu, Berry Gordy, jenž objevil skupinu The Jackson 5. "Byla to jediná skupina v historii, jejíž první čtyři desky se dostaly na první místo žebříčků," řekl. Michael byl podle něj člověk dvou osobností. V soukromí byl jako dítě - plachý a stydlivý. Na pódiu však ožil a jednal stylem ´zabij a budeš zabit.´ "Označení Král popu pro něj nestačí, on je prostě tím největším bavičem, který kdy žil," prohlásil Gordy a publikum propuklo v obrovský jásot.

19:48 - Zpívá Lionel Richie se žlutou růží v klopě píseň ´Jesus in Love´.

Lionel Richie
Autor: CNN

19:43 - Zastupuji zde miliony fanoušků, kteří Michaela znali a milovali zdálky, prohlásila herečka a rapperka Queen Latifah. Michael byl podle ní největší hvězdou na světě. "Díky němu jsem si uvědomila, že jako Afroameričanka také mohu cestovat po celém světě."

Queen Latifah
Autor: CNN

19:38 - Mariah Carey živě zpívá píseň skupiny The Jackson 5 ´I´ll Be There´. Na plátno se promítají Michaelovy fotky z mládí.

Mariah Carey na rozlúčke.
Autor: CNN

19:35 - Hovoří pastor Smith: "Jsem hrdý, že mohu nazvat rodinu Jacksonových přáteli. Michael bude vždy milovaným členem rodiny. Ještě před několika dny tančil a zpíval tak, jak to dokázal jenom on. Vzpomínáme na něj oslavou života. Dnes je nám těžko u srdce, protože odešel příliš brzy. Pokud na něj budeme vzpomínat, bude stále s námi a bude nás utěšovat. Svou hudbou i skutky dokázal Michael léčit náš svět."

19:33 - Světové servery jako TMZ.com či CBS News kolabují.

19:31 - Za zpěvu gospelů přináší na podium zlatou rakev pokrytou črvenými kalami. Na plátno se promítá obraz kaple.

19:24 - Ve Staples centru je klid, stále probíhají přípravy. Podle CNN v přenose ze sálu vypadl zvuk. Obřad provází technické problémy.

19:17 - Před Staples centrem se rozpršelo. Fanoušci se chrání před deštěm.

Fanoušci čekající před Staples Centrem, smutek je obrovský
Autor: ČTK

19:09 - Ve Staples centru začalo rozloučení s Králem mpopu. Jako první hovořil zpěvák a producent Smokey Robinson. Přečetl vzkazy od zpěvačky Diany Ross a Nelsona Mandely.

19:06 - Producent Quincy Jones, kterému Jackson vděčil za průlomové album Thriller je místo na pohřbu na festivalu v Karlových Varech.

19:05 - Veřejné rozloučení s Michaelem Jacksonem se o pár minut opozdí.

19:04 - Jacksonovi fanoušci se podepisují na obří billboardy Staples Centra.

Pohřební vozidlo s tělem Jacksona
Autor: sita

18:51 - Kolona s limuzínou, která veze rakev s ostatky Krále popu, dorazila ke Staples Centru.

Jackson dorazil do Staples.
Autor: CNN

18:48 - Kolona vozů s rakví se blíží ke Staples Centru. Zdá se, že avizovaný začátek rozlučkového večera v 19 hodin se nestihne...

18:41 - Do budovy Staples Centru proudí davy fanoušků. Vstupenky kontrolují policisté, jejich kolegové situaci monitorují ze vzduchu.

18:34 - Kvůli převozu rakve s ostatky Krále popu policisté doprovázející kolonu opět zastavili veškerou dopravu.

Toto auto veze rakev Jacksona do Steples Centra
Autor: CNN

18:30 - Napětí před Staples Centrum stoupá. Rozlučka bude mít prý podobu popového koncertu. Policie dokonce musela zakročit proti jednomu z fanoušků.

Fanoušek, kterého zatkli ostří hoši...
Autor: ČTK

18:25 - Kolona limuzín vyjela ze hřbitova směrem do centra Los Angeles (do Staples Centra). Vypadá to, že vrtulník nakonec použit nebude.

18:17 - Tělo Krále popu bude na 99% procent pohřbeno v Los Angeles, ale eminentní zájem o ostatky Jacksona projevuje také město Gary ve státě Indiana, kde se Michael narodil.

Truhla s Jacksonem
Autor: CNN

18:15 - Rakev s tělem Michaela Jacksona bude podle CBS TV převezena ze hřbitova Forest Lawn do Staples Centra vrtulníkem. Ten už stojí u brány.

18:10 - Debbie Rowe (50), zpěvákova exmanželka a údajná matka jeho dvou dětí, také odmítla přijít, ačkoli jí Jacksonova rodina nabídla VIP místa u pódia. Řekla, že se chce s Michaelem rozloučit jen v soukromí.

18:09 - Mezi hosty bude chybtě herečka Elizabeth Taylor (77). Na blogovací síti Twitter uvedla, že bude truchlit v soukromí a že takový cirkus bude bojkovat. „Nevěřím, že by Michael chtěl, abych sdílela svůj smutek s miliony dalších lidí,“ uvedla.

18:08 - Mariah Carey, Lionel Richie, Stevie Wonder a Usher - tato jména vyslovila reportérka CBS TV jako umělce, kteří budou vystupovat během veřejné rozlučky s Králem popu.

18:03 - Zobřadní síně na hřbitově Forest Lawn právě ochranka vyvezla rakev s Jacksonovými ostatky.

Poslední rozloučení s popovým králem Michaelem Jacksonem
Autor: ČTK

18:02 - Jacksonovi vzdal hold i prezident USA Barack Obama: "V naší populární kultuře jsou někteří lidé, kteří prostě uchvátí lidskou představivost. A po smrti se stanou ještě většími," prohlásil prezident.

17:53 - Na serveru tmz.com se objevila informace, že Jacksonovo tělo by do Staples Centra mělo dorazit autem. Uvažuje se ale i o použití helikoptéry.

17:46 - Reportéři nafotili sestru Krále La Toyu Jackson, jak opouští Forest Lawn, kde probíhá rodinné rozloučení.

Sestra Krále popu La Toya Jackson opouští Forest Lawn
Autor: ČTK/AP

17:39 - Rodina se loučí s Michaelem v síni Hall of Liberty. Tam nezvaní nemají přístup. Média monitorují situaci ze vzduchu.

Truchlící rodina právě vstupuje do smuteční síně
Autor: ČTK/AP

17:20 - Reportér Reflexu Šibík: "Zdá se, že světové celebrity jsou pozvány i na rodinnou část rozloučení."

Velký SPECIÁL o Michaelu Jacksonovi najdete ZDE!

17:18 - Reportér Reflexu Jan Šibík se hlásí přímo z místa. "V okolí Staples Centra žádné obrovské kolony nejsou. Přišli jen ti lidé, kteří mají vstupenku na obřad," řekl Šibík. Velikost davu podle reportéra Reflexu nafukují média. Šibík také dodal, že na místě jsou přísná bezpečnostní opatření: "Policie je poměrně agresivní (na americké poměry)," postěžoval si Šibík. Na místě je i skupina lidí, kteří drží transparent: Bůh nenávidí Michaela Jacksona.

Přísní policisté dávají pozor před hřbitovem
Autor: EPA

Před Staples Centrem je množství novinářů..
Autor: EPA

17:16 - Kolona automobilů s rodinnými příslušníky právě dorazila k hřbitovu Forest Lawn.

17:12 - Kolona aut mířící na hřbitov Forest Lawn jede po dálnici, která je neprodyšně uzavřena policií. Vše má jediný cíl - rozloučení s králem musí proběhnout v relativním klidu.

17:07 - Kolona černých limuzín s rodinou vyrazila ke hřbitovu.

Kolona s rodinný příslušníky jede od sídla klanu Jacksonových směrem na hřbitov
Autor: ČTK

16:54 - Před rodinným sídlem Jacksonovy rodiny v Encinu stojí černé limuzíny. Čeká se jen na chvíli, kdy se dají do pohybu směrem k hřbitovu Forest Lawn.

16:45 - Před Staples Centrem v Los Angeles se tísní mnoho fanoušků a stovky reportérů. V obležení je i hřbitov Forest Lawn.

Michael Jackson v ruce a slzy ve tváři...
Autor: EPA

Fanoušek drží vstupenku na veřejné rozloučení s Michaelem Jacksonem.
Autor: ČTK/AP

Lidé, kteří mají vstupenku, jsou vpouštěni do Staples Centra, jiní mají smůlu...
Autor: EPA

16:15 - Jackson bude na svou poslední cestu uložen do rakve za 18,3 tisíc euro, což je v přepočtu půl milionu korun! Superluxusní truhla je vyrobená ze 14karátového zlata, Michaela pohřbí jako faraóna! V podobné rakvi před třemi roky pohřbili tělo hudebníka Jamesa Browna. Truhla je dále zdobena bronzem a její vnitřek by měl být z modrého sametu.

Rakev pro Krále je z ryzího zlata...
Autor: mon.hu, AFP

Fotogalerie
77 fotografií

16:11 - Hřbitov Forest Lawn připomíná policejní manévry. Brány hřbitova jsou v obležení televizních štábů z celého světa. Všichni chtějí pořídit záběry Jacksonovy rodiny při příjezdu.

16:05 - Policisté očekávají v okolí Staples Center návaly 250 tisíc fanoušků.

15:55 - Předpokládá se, že přímý přenos z pohřbu Michaela Jacksona se stane vůbec nejsledovanějším pohřbem vysílaným v TV v dějinách. Dosud tento primát drželo rozloučení s princeznou Dianou.

15:51 - Podle TMZ.com jsou členové Jacksonovy rodiny stále v domě, k odjezdu na hřbitov se zatím jen chystají. Na místo přijíždějí dodávky a velké osobní vozy s tmavými skly, kolem vjezdu stojí za zátarasy fanoušci. Rozloučení na hřbitově Forest Lawn je naplánováno na 19 hodin našeho času.

15: 48 - Mezi hosty úterního veřejného rozloučení s americkým zpěvákem Michaelem Jacksonem v Los Angeles budou i taková umělecká jména jako Mariah Carey, Stevie Wonder nebo sportovci Magic Johnson a Kobe Bryant.

Jde o první oficiálně potvrzené detaily o obřadu, který se uskuteční v losangeleské aréně Staples Center a sousedním Nokia Theater. Více podrobnosti o obřadu rodina úzkostlivě tají.

Na veřejnost pronikly pouze informace, že již od 17 hodin SELČ proběhne rozloučení v úzkém rodinném kruhu.

Michael Jackson (+50)
Autor: anc