SPECIÁL MICHAEL JACKSON (+50): Vše o jeho životě a smrti..

Zatím není známo, kde bude Michael Jackson pohřben.

Informoval o tom server news.sky.com, který se zmiňuje i o dědictví po zpěvákovi. Jeho majetek byl v březnu 2007 odhadovaný na 236 milionů dolarů. Svému otci Joeovi, se kterým měl od dětství problematický vztah, neodkázal nic. Vše má být podle Michaelova přání rozděleno mezi jeho matku, tři děti a charitu.

Agentura AEG Live v úterý oznámila, že lidé, kteří si koupili lístky na plánované Jacksonovy londýnské koncerty, dostanou peníze v plné hodnotě zpátky. Série koncertů "krále popu" měla začít 13. července a pokračovat do příštího roku. Vstupenky si koupilo asi 750 000 Jacksonových fanoušků.


Vizitka ranče Neverland, kam bude převezeno tělo Jacksona

- Přepychové sídlo Neverland leží u jihokalifornského městečka Los Olivos v okrese Santa Barbara. Ranč o rozloze téměř 12 kilometrů čtverečních s dvaadvaceti domy koupil Jackson v roce 1988 za 26 milionů dolarů a udělal z něj zábavní park pro děti.

- Byla tam exotická zvířata, kolotoče, ruské kolo, horská dráha, železnice, autodráhy, spousta hraček, zmrzlina se rozdávala zadarmo, děti tu mohly zůstávat přes noc.

- Na ranči pracovalo asi 70 lidí. Na mzdy zaměstnanců dával Jackson dva miliony ročně a údržba tamní zoo, pouťových atrakcí a vláčku stály tři miliony za rok.

- Jméno Neverland dostal ranč podle fiktivního ostrova z knihy příběhů Petera Pana, na němž děti nikdy nedospějí.

- Na ranči se konaly i dobročinné akce a soukromé párty. Například v roce 1991 se tam uskutečnila osmá svatba americké herečky Elizabeth Taylor.

- Ranč Jackson opustil v červenci 2005 poté, co byl zproštěn obžaloby ze sexuálního zneužívání dětí. Od té doby žil zpěvák v Bahrajnu, Evropě nebo v Las Vegas. Zábavní park dnes již nefunguje.

- Po Jacksonově odchodu se Neverland propadl do dluhů. Na jaře 2006 se Jackson těsně vyhnul žalobě za neplacení mezd a pojištění zaměstnancům. Zvířata a atrakce rozprodal, na konci roku se dokonce pokoušel Neverland prodat za 50 milionů dolarů za pomoci televizní reality show. Nevyšlo to.

- V květnu 2008 měl jít ranč kvůli dluhům do dražby. V té době pomohl Jacksonovi miliardář Thomas Barrack, zakladatel a šéf mezinárodní investiční firmy Colony Capital LLC. Souhlasil, že Jacksona vyplatí, a založil spolu s ním joint venture, který převzal vlastnictví rozlehlé nemovitosti.

- Cenu Neverlandu odhadli v roce 2004 v médiích na zhruba 120 milionů dolarů; odhadce v Santa Barbaře ji tehdy pro daňové účely odhadl na 96 milionů dolarů.

- Před deseti lety Neverland navštívila i slovenská zpěvačka Dara Rolins. Octla se v jeho nejstřeženější části, kde žila rodina zpěváka.

Čtěte dál:
Jacksonovy děti: Přihlásili se jejich tátové!

12 fanoušků Michaela Jacksona spáchalo sebevraždu

Jackson: 48 hodin před smrtí tančil

Jacksona pohřbí ve skleněné rakvi, ale bez mozku