SPECIÁL MICHAEL JACKSON (+50): Vše o jeho životě a smrti..

Doktor Conrad Murray, který Jacksonovi namíchal smrtící koktejl, se po skonu svého klienta několik hodin skrýval, než se sám přihlásil na policii. Byl prý podrážděný, ale ochoten spolupracovat.

FOTOGALERIE: JAN ŠIBÍK Z LOS ANGELES

Fotogalerie
18 fotografií


Kardiolog Dr. Murray se pokusil detektivům vysvětlit, jak je možné, že mu umře pod rukama pacient, na jehož koncerty si koupily lístek miliony fanoušků. Jak se může stát, že umře na zástavu srdce, což je přesně to, proti čemu byl najat. Jeho výpověď není známa, ale dá se předpokládat, že potvrdil, to, co říkal sám Jackson i jeho okolí: Že byl jeho pacient slabý a nemocný.

Murrayovi právníci tvrdí: „Náš klient není podezřelý z vraždy“ a policie zatím Murraye z ničeho neobvinila. Jistě, může být nešťastná náhoda, že zkušený kardiolog píchne svému pacientovi injekci a on zemře na zástavu srdce těsně před úkolem, který by s největší pravděpodobností nezvládl. Proti této neuvěřitelné náhodě ale stojí střípky nepřímým důkazů, které do sebe zapadají jako částečky puzzle.

Tlak
Za prvé:
Na světě by se asi nenašel jediný lékař, který by zuboženému Jacksonovi doporučil tak velkou zátěž, jakou představuje turné 50 koncertů během osmi měsíců, což je přibližně dva koncerty týdně. Doktor Murray tedy věděl, že je jeho pacient ve smrtelném ohrožení a zkolabovat může kdykoli na pódiu.

Za druhé: Jackson sám opakovaně tvrdil, že turné nezvládne. Zřejmě nepředpokládal, že by mohl během koncertu zemřít, ale tušil, že riskuje zdraví a pověst. Na pódiu by nestál Michael Jackson, ale jen jeho stín, zvětšená parodie: 12 let nekoncertoval, trpěl rakovinou kůže, byl závislý na lécích, po skandálech se zneužíváním dětí byl psychicky na dně, dosud se zcela nezotavil ze zlomeniny nohy a zranění zad, nedokázal se sám ani najíst. Jedinou jeho motivací vystoupit byly peníze, kterými by snad zaplatil své miliardové dluhy.

Sebevražda
Za prvé: Doktor Murray po smrti Michaela Jacksona na několik hodin zmizel, přestože věděl, že je jediný, kdo může policii objasnit skutečné důvody zpěvákovy smrti. Zanechal po sobě dopis, ve kterém ohlásil konec své lékařské praxe. Ano, mohl to být akt v důsledku šoku z úmrtí pacienta. Co když se ale nechal od zpěváka uprosit, přijal peníze, po činu se pokusil utéct a pak si to rozmyslel a sám se přihlásil na policii?

Za druhé: Eutanazie, případně asistovaná sebevražda, není v Kalifornii povolena a zákon ji kvalifikuje jako vraždu. Pokud se Michal Jackson rozhodl požádat svého lékaře, aby mu namíchal (asistovaná sebevražda), nebo přímo namíchal a vpíchl (eutanazie) smrtící dávku, nesměl se to nikdo dozvědět. Musel o tom vědět jen pacient a lékař. Kdyby to Doktor Murray přiznal, rovnalo by se to přiznání: Zabil jsem Michaela Jacksona.

Za třetí: Rodina pozůstalých si vyžádala druhou pitvu. Jde o ne zcela standardní postup, který svědčí o tom, že ne všichni si myslí, že je Murray nevinen, že existuje jisté podezření, že nešlo jen o nešťastnou náhodu.

Motiv
Když opomineme možnost náhody, a variantu, že to „prostě vzdal“, je třeba ptát se po motivu. Tím by mohla být životní pojistka, která by zabezpečila zpěvákovu rodinu a především jeho děti.

Příběh záhadné smrti Michaela Jacksona teprve začíná. Bude přibývat spekulací, že nešlo o nešťastnou náhodu. Budou se počítat peníze a označovat viníci. Pravdu o smrti krále popu ale zná jediný živý člověk na světě: Doktor Conrad Murray, který vpíchl Michaelu Jacksonovi poslední injekci.