„Když nebudu koncertovat, zabijí mě,“ svěřil se Jackson jednomu ze svých blízkých přátel jen několik týdnů před plánovaným monstrózním comebackem. 50 koncertů, 750 tisíc prodaných lístků a zejména velký nátlak pořadatelů se podepsal na Michaelově psychice natolik, že musel v posledních měsících navštěvovat psychiatra.

Michael Jackson byl doslova paralyzován strachem z toho, že turné nedopadne dobře. „Řekl mi, že je tlačen do kouta. Hrozivě se bál toho, že když nevystoupí v Londýně, tak prý zemře, nebo bude zavražděn,“ řekl deníku The Sun Jacksonův přítel, který si přál zůstat v anonymitě.

„Neustále opakovat, že londýnské koncerty musí odehrát, protože má příliš mnoho dluhů,“ popisuje svědek a dodává, že Jacksonova psychika byla naprosto rozložená strachem. „Jeho tělo se začalo hroutit. Stále zvyšoval množství léku, které bral,“ tvrdí přítel.

„Tím, že přistoupil na to velké turné, si nad sebou Michael podepsal rozsudek smrti,“ dodává. „Neměl na to fyzicky ani psychicky,“ podává kruté svědectví jeden z jeho blízkých.

Jacksonův personál musel den ode dne na zpěváka stále více dohlížet. Rychle se u něj střídaly nálady. V jednom okamžiku byl plný energie a na britská vystoupení se těšil, v další chvíli se však utápěl v depresích a odmítal přítomnost všech lidí v domě.

Extrémně také pozoroval své tělo. Malá jizva po chirurgickém odstranění znamének na jeho hrudi ho děsila k smrti. Když mu pak lékaři předepsali další léky, doslova z toho hrůzou šílel. Všechny pokusy uklidnit ho skončily bezúspěšně. „Dlužím peníze, kam se podívám. Jestli nevystoupím, zabijí mě,“ reagoval Jackson.

Jacksonova rodina se nechala slyšet, že chce znát všechny podrobnosti ohledně smlouvy s promotérskou firmou AEG. Právník již obvinil pořadatele, že na zpěváka příliš naléhali.

Bývalý Jacksonův producent a přítel Tarak Ben Ammar mimo jiné poukázal na skutečnost, že hypochondrický zpěvák byl po celý život obětí šarlatánských lékařů. „Nikdy nikdo nevěděl, jestli je Michael skutečně nemocný. Byl totiž obklopen šarlatány, kteří z něj mámili tisíce dolarů za nejrůznější léky a vitamíny,“ řekl Ammar.

Pořadatelé Jacksonových koncertů řekli, že zpěvák před podepsáním smlouvy podstoupil důkladné čtyřhodinové lékařské vyšetření. Jackson doufal, že mu koncerty pomohou opět se zviditelnit a vydělat peníze na zaplacení části dluhů. „Těch 50 milionů liber, které měl přislíbené za turné, potřeboval jako sůl,“ řekl zdroj z Jacksonova okolí. Jackson dlužil asi 350 milionů liber. V poslední době žil jen na účet bank a přátel.

Jacksonova smrt se stala noční můrou také pro pořadatelskou firmu AEG. V současnosti se před ní otevřela černá díra o velikosti 300 milionů liber. Jen za lístky lidé utratili 51 milionů liber. 750 000 prodaných lístků zřejmě pořadatelé budou muset vzít zpět.