SPECIÁL MICHAEL JACKSON (+50): Vše o jeho životě a smrti..

Celý svět netrpělivě čeká, až rodina zesnulého krále popu Michaela Jacksona oznámí datum posledního rozloučení. Podle listu The New York Post má pohřeb být již tuto středu.Akce na Staroměstském náměstí začala v 15:00. Podle odhadů jednoho z policistů se jí účastní 500 až 800 lidí. U pomníku mistra Jana Husa zapalují svíčky, pokládají kytky, přinášejí plyšové hračky a vzkazy svému idolu.


Fotogalerie
5 fotografií

Pořadatelé vzpomínky na někdejšího "krále popu" přivezli do centra Prahy reprobedny, Staroměstským náměstím se rozléhají Jacksonovy největší hity. Někteří fanoušci, mezi nimiž převažuje mládež, tancují, občas některý z chlapců či dívek dojetím pláče.

K vidění jsou i lidé převlečení jako Jacksonovi dvojníci. "Umřela s ním půlka mého života, vůbec nevím, co bez něho budu dělat. V našich srdcích bude žít dál," řekl jeden ze zpěvákových dvojníků. Většina účastníků akce, která přilákala pozornost zahraničních návštěvníků Prahy, si ale Jacksona připomíná s úsměvem.

Pietní akce k uctění památky Jacksona se po celém světě konají již od pátku. Například v Paříži byl na stejnou dobu jako v Praze naplánován "rozlučkový moonwalk" pod Eiffelovou věží, který má připomenou měsíční chůzi - slavný taneční prvek z Jacksonovy dílny.

Poctu zesnulému zpěvákovi průběžně vzdávají i účastníci hudebního festivalu v britském Glastonbury. Jacksonovu památku uctí dnes i při předávání cen BET, jimiž se v USA oceňují představitelé různých uměleckých i dalších oborů tmavé pleti i jiných minorit.